Svi članci iz kategorije Voćarstvo

Proizvodnja jagode u zaštićenom prostoru i na...

13.10.2011 08:10 | Voćarstvo

Poslednjih par sezona promet jagode obeležile su nove tendencije i kretanja uslovljena, prvenstveno otvaranjem tržišta, povremenim uvozom i velikom i raznovrsnom ponudom na domaćem i na okolnim tržištima. Takođe je došlo i do laganog pomeranja u načinu prometa, kao i do promena u potrošačkim navikama i u specifičnim vidovima tražnje za industrijsku preradu. U prošloj godini…Detaljnije

proizvodnja jagode

Organska poljoprivreda...

13.10.2011 08:10 | Voćarstvo

Organska poljoprivreda

Organska proizvodnja u svetu zahvata najveće površine u Australiji i to 10,6 miliona... Detaljnije

Grozdov smotavac –...

13.10.2011 08:10 | Vinogradarstvo

Grozdov-smotavac

Sivi grozdov smotavac (Polychrosis botrana Schiff.) i žuti grozdov smotavac (Clysia ambiguella Hübn.)... Detaljnije

Radovi u vinogradu –...

13.10.2011 08:10 | Vinogradarstvo

radovi u vinogradu

Ranije kretanje vegetacije, nešto toplije proleće i pojava visokih prolećnih temperatura (i do... Detaljnije

Proizvodnja semena i hibrida povrća

10.10.2011 23:10 | Povrtarstvo

proizvodnja semena povrća

Stalno napredovanje i usavršavanje u struci, istaknuti rezultati u naučno-istraživačkom i selekcionerskom radu u Institutu u Smederevskoj Palanci najpre u selekciji graška, a potom i lubenice, dinje i kukuruza šećerca, predstavljali su osnov da se dr Ivo Đinović otisne u svoj samostalni istraživački pohod i osnuje prvu privatnu selekcionu kuću „Superior“. Od svoga osnivanja 1993. godine…Detaljnije

Krastavac – omiljeno povrće starih Rimljana

10.10.2011 22:10 | Povrtarstvo

krastavac

Krastavac je u našim krajevima poznat kao povrće još iz starog Rima. Gajili su ga i drugi stari narodi: Grci, Egipćani, Kinezi, Indusi… Po nekim autorima krastavac potiče iz Afrike, po drugima iz Istočne Indije, ali nije isključeno da je bio prisutan u spontanoj flori na oba kontinenta. U Indiji se krastavac koristi preko 3000 godina, a…Detaljnije

Uljana repica – priprema useva pred ulazak u period...

10.10.2011 22:10 | Ratarstvo

uljana-repica

U uslovima kada je početni razvoj uljane repice vrlo intenzivan, postoji opasnost da usev uđe previše razvijen u zimski period. Ovo se dešava kada imamo dugu, toplu jesen, sa dovoljnom količinom padavina, a setva je izvedena na vreme (najkasnije do 10 septembra). Ulazak previše razvijenog useva u period prezimljavanja može imati za  posledicu značajno proređivanje sklopa…Detaljnije

Cena žita u porastu

10.10.2011 22:10 | Ratarstvo

poskupljenje zita

Prema podacima Svetskog programu za hranu – FAO u svetu je gladno oko 884.000.000 ljudi, a za rešenje tog problema treba obezbediti dovoljno hrane ne samo količinski već i odgovarajuće nutricionističke vrednosti. Stručnjaci ove međunarodne organizacije prognoziraju da će cena žita porasti i u narednoj godini. Međutim krajnje zalihe su značajno niže, i na najnižem su…Detaljnije

Navodnjavanje kap po kap u proizvodnji duvana

10.10.2011 22:10 | Ratarstvo

navodnjavanje-kap-po-kap

Na četiri ogledna polja duvana u okviru gazdinstava kooperanata kompanije Alajans Van Tabako zaživeo je novi sistem fertigacije – đubrenje i navodnjavanje kap po kap. Kompanija je probni sistem za navodnjavanje kap po kap i vodotopivih đubriva postavila u saradnji sa domaćim firmama Agro Fertikrop i Tantrejd, a sredinom jula organizovan je obilazak jednog od ogledih…Detaljnije

Uzgoj vinove loze – uslovi

16.09.2011 00:09 | Vinogradarstvo

uslovi-za-gajenje-vinove-loze

Zašto se u zasadu na jednom potezu od grožđa proizvodi vrhunsko vino, dok na susednom zemljištu, iako izgleda isto, ostvaruje loš kvalitet grožđa? Odgovori možda leže u pojmu «terroir» kompleksu sadejstva klime, geologije, zemljišta, sorte i lozne podloge koji je specifi čan za svako mesto pod Suncem. James E.Wilson Uzgoj vinove loze se uspešno obavlja širom…Detaljnije

Bolesti vinove loze – surova eutipoza

15.09.2011 23:09 | Vinogradarstvo

Bolesti vinove loze

Bolesti vinove loze su brojne, a jedna od njih je i infekcija koju uzrokuje opaka gljiva eutipoza. Kratke internodije,malideformisani listovi, nepotpuno sazrevanje lastara i slaba bujnost su vidljive karakteristike delovanja glijive Eutypa lata. Gljiva se razvija na višegodišnjem drvetu i prouzrokuje bolesti vinove loze, tj. njegovo odumiranje drveta, dok su jednogodišnji lastari zakržljali i slične su…Detaljnije

Uzgoj vinove zahteva adekvatnu klimu

13.09.2011 20:09 | Vinogradarstvo

uzgoj vinove loze

Klima odlučujuće utiče na uzgoj vinove loze, pa samim tim i proizvodnju vina, grožđanog soka, stonog i besemenog grožđa. U periodu sazrevanja kada se bobica i grozd “prošaraju” tj. kada se zapaze promene u boji pokožice i kvalitetu bobica, uticaj klime je odlučujući. Makroklimatski uslovi za uzgoj vinove loze obrađeni su u svim vinogradarskim rejonima. Brojni…Detaljnije

Proizvodnja vina – novosti u sektoru Evropske unije

13.09.2011 19:09 | Vinogradarstvo

proizvodnja vina

Proizvodnja vina je na vrhu sektora poljoprivredne proizvodnje Evropske unije i upoređujući (izraženo u veličini) značajno je veće od proizvodnje šećerne repe ili maslinovog ulja i približno isto kao proizvodnja pšenice. Proizvodnja vina je veoma značajna za zemlje južne Evrope, ali ubuduće i za neke zemlje na severu. Vinski sektor učestvuje sa oko 10% ili nešto…Detaljnije

Bolesti kukuruza – oboljenja lišća i nadzemnih

13.09.2011 12:09 | Zaštita bilja

bolesti kukuruza

U proizvodnji ove kulture bolesti kukuruza svake godine uobičajeno i neprimetno smanjuju prinos u značajnim količinama. U našoj zemlji bolesti kukuruza su svakako odgovorne za reduciranje kvaliteta i prinosa zrna. Gubici od bolesti kukuruza variraju iz godine u godinu, a veličina je isključivo uslovljena vremenskim uslovima. Dok su jedne bolesti kukuruza zajedničke i stalno prisutne, ali…Detaljnije

Bezbednost hrane – sistemi zaštite

13.09.2011 12:09 | Zaštita bilja

bezbednost hrane

Velike zablude u nerazvijenim ili zemljama u razvoju su neznanje, poluznanje i loša imitacija hazarderstva u shvatanju poljoprivredne proizvodnje i zaštite bilja. Štete su ogromne, a za neke od njih i ne znamo. Neznanje predstavlja plodno tle siromaštvu, neradu, nezaposlenosti, rizicima i uzročnik je brojnih patnji i problema zemalja u tranziciji. Očigledno je da visokocivilizovane i…Detaljnije

Zemljišne štetočine – suzbijanje

13.09.2011 12:09 | Zaštita bilja

zemljisne stetocine

Zemljišne štetočine imaju vrlo veliki ekonomski značaj u biljnoj proizvodnji i borba protiv zemljišnih štetočina je obavezna i redovna mera zaštite useva. Kontrola parcela i utvrđivanje brojnosti pojedinih vrsta kao i konstatovanje praga štetnosti, a sa tim i preduzimanje mera suzbijanja je obaveza svakog poljoprivrednog proizvođača. Štete Zemljišne štetočine nanose štete proređujući sklop biljaka i na…Detaljnije

Proizvodnja maka – integralni menadžment zaštite

08.09.2011 00:09 | Zaštita bilja

uzgoja maka

Mak spada u najstarije gajene kulture i bio je poznat u kamenom i bronzanom dobu, u Grčkoj, Rimu i Egiptu. Pripada grupi uljanih biljaka. U našoj zemlji, pretežno u Vojvodini, proizvodnja maka podrazumeva isključivo uljani mak, dok su u svetu zastupljeni kultivari za proizvodnju opijuma. Makovo ulje ima veliku hranljivu vrednost jer sadrži veliki broj masnih…Detaljnije

Zaštita od glodara – kako ih suzbiti

08.09.2011 00:09 | Zaštita bilja

glodari

Izrazito povoljni uslovi u jesenjem i zimskom periodu, omogućili su masovno namnožavanje glodara. U prvom redu povećana je brojnost poljske voluharice i miševa, kao i hrčka na poljoprivrednim kulturama. Poljske voluharice su brojnije na neobrađenim površinama i lucerištima, a poljski miševi u voćnjacima i vinogradima. U uslovima očekivanog visokog nivoa realizovanog fekunditeta, smatramo da je zastita…Detaljnije

Zagađenje vode i razgradnja pesticida

08.09.2011 00:09 | Zaštita bilja

Zagađenje vode

Zagađenje vode izuzetno je ozbiljan problem koji, sudeći po tome kako se ophode prema vodi, neki uzimaju zdravo za gotovo. Voda je na zemlji život za ljude, biljke i životinje. Simbolika je prirodnog staništa i gospodar planete zemlje, jer čini 70% ljudskog organizma. Od 3% sveže vode na zemlji, samo je 1% čista i nama dostupna…Detaljnije

Plavo prskanje i zaštita voća od glodara

08.09.2011 00:09 | Zaštita bilja

plavo prskanje voća

Na izniklim biljkama koje su posejane u jesen javljaju se štetočine koje se moraju kontrolisati jer mogu naneti ekonomske štete, pa čak i dovesti do presejavanja useva ukoliko njihov broj pređe prag štetnosti. Uskladišteni plodovi od strnih useva ili drugih zrnastih biljaka kao što je kukuruz služe kao hrana raznim štetočinama: moljcima, žišcima, grinjama i glodarima…Detaljnije

Stranica 3 od 712345...Poslednja »