понедељак, 10. октобар. 2011. 22:10

navodnjavanje-kap-po-kapNa četiri ogledna polja duvana u okviru gazdinstava kooperanata kompanije Alajans Van Tabako zaživeo je novi sistem fertigacije – đubrenje i navodnjavanje kap po kap.

Kompanija je probni sistem za navodnjavanje kap po kap i vodotopivih đubriva postavila u saradnji sa domaćim firmama Agro Fertikrop i Tantrejd, a sredinom jula organizovan je obilazak jednog od ogledih polja.

Da bi se demonstrirale prednosti uvođenja novog sistema u proizvodnju duvana, na polju gospođe Milanke Panić iz Bogatića, napravljen je eksperiment na dve parcele, sa i bez primene sistema. Na parcelama na kojima je sistem uveden, korišćene su trake za navodnjavanje kap po kap koje proizvodi i montira kompanija Tantrejd iz Beograda i mineralna  vodotopiva kompleksna đubriva Kemira GrowHow, koja uvozi kompanija Agro Fertikrop iz Subotice.

Prilikom obilaska ogleda, moglo se primetiti da su biljke više, jače, zdravije, sa većim brojem listova u odnosu na kontrolu (moglo se izbrojati 25-26 listova a da se još se ne nazire formiranje cvasti na većini biljaka). Takođe je primetan veliki broj listova prve klase.

”Iako je rano govoriti o prinosu u ovoj fazi, razlika je očigledna” ističe Milanka, koja se proizvodnjom duvana bavi već 15 godina. Ove godine ona je proširila proizvodnju sa 3 na 6 hektara i kako kaže veoma je zadovoljna cenom duvana i saradnjom sa kompanijom.

“Prednosti koje ima navodnjavanje kap po kap su višestruke: mali utrošak energije, jer se voda emituje u zonu korenovog sistema gde je i potrebna, ne narušava se struktura zemljišta, ravnomerno se zaliva celo polje, dobija jednak porast biljka a time je duvan dobar za sušenje” ističe gospodin Dragan Tanasković iz preduzeća Tantrejd. On dodaje da je sistem za navodnjavanje kap po kap jednostavan za rukovanje i kombinuje se sa sredstvima za zaštitu bilja i vodotopivim đubrivima koja se ravnomerno emituju u zonu korenovog sistema, pa nema bespotrebnog rasipanja.

Predstavnik subotičke firme Agro Fertikrop, gospodin Vuk Vujasinović objašnjava da duvan kao kultura traži đubrenje sa smanjenim sadržajem azota i ne podnosi đubriva na bazi hlora. “Na osnovi analize zemljišta, urađena je preporuka za pihranjivanje. Koristili smo Kemira GrowHow đubriva u određenoj količini i dodavali pre svega kalijum sulfat. U početnoj fazi koristili smo đubriva za bolje ukorenjavanje sa većim sadržajem fosfora a kasnije đubriva koja imaju smanjen sadržaj azota a povećan sadržaj kalijuma”dodaje on.

Iako će efekat ulaganja u fertigaciju moći da procene tek na osnovu prinosa i kvaliteta duvana, za ovu razvojnu fazu duvana, rezultati su više nego očekivani- zaključuju u Alajans Van Tabako i navode da se prinos koji se očekuje kreće od 3-4 t/ha.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.