Svi članci iz kategorije Vinogradarstvo

Uzgoj vinove loze u dvorištima i na okućnici

09.08.2011 15:08 | Vinogradarstvo

Uzgoj vinove loze na okućnici je najstariji način gajenja. U dvorištima, pored kuća, gaje se pojedinačne biljke ili grupe od nekoliko biljaka. U baštama, na okućnici, može se gajiti i nekoliko desetina biljaka, naročito u vikend zonama pored velikih gradova. Priprema zemljišta za uzgoj vinove loze u dvorištima i na okućnici ima niz specifi čnosti. U…Detaljnije

vinova loza

Vinova loza –...

09.08.2011 14:08 | Vinogradarstvo

vinova loza

Ranijih godina često smo postavljali pitanje može li se zaraditi novac ako se... Detaljnije

Ukrasno drveće –...

09.08.2011 14:08 | Hortikultura

ukrasno drveće

Pravilno orezivanje sa oblikovanjem doprinosi održavanju zdravlja i bujnosti stabla, uređuje njegov oblik... Detaljnije

Bromelije – kućno...

09.08.2011 14:08 | Hortikultura

bromelije

Gotovo sve bromelije stvaraju rozete, često s upadljivo obojenim ili prošaranim listovima, a... Detaljnije

Ukrasni kupus – lekovita dekoracija

09.08.2011 14:08 | Hortikultura

ukrasni kupus

Ukrasni kupus se klasifi kuje kao Brassica oleracea, a poznat je i pod imenom ukrasni kelj. Prepoznatljiv izgled je stekao kroz godine marljivog ukrštanja. Biljka se sadi u kasno proleće a svoju lepotu pokazuje u jesen i zimu. Ukrasni kupus jarke boje dobija tek kada zahladni, tako da su dani pred nama – njegovi dani. Seme…Detaljnije

Hrizantema – kraljica jeseni

09.08.2011 13:08 | Hortikultura

hrizantema

Hrizantema sadrži velikibroj sorti i varijeteta. Boja može biti bela, žuta, narandžasta, ljubičasta, crvena, bronzano braon. Cvetovi su prosti ili puni, a postoji i više različitih formi. Može se gajiti kao saksijska ili baštenska biljka, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Dosta se koristi za rezani cvet, ali u poslednje vreme se sve više koristi kao…Detaljnije

Božićna zvezda – cvet za zimske praznike

09.08.2011 13:08 | Hortikultura

božićna zvezda

Ovako intenzivan kolorit retko srećemo u ovo doba godine kod višegodišnjih saksijskih biljaka pa vam stoga predstavljamo jedan od najčešćih i najlepših božićnih ukrasa. Božićna zvezda Euphorbia pulcherrima je biljka iz porodice Euphorbiaceae, poreklom iz Meksika. Botaničko ime euforbija je dobila po Euphorbusu, omiljenom doktoru numidijskog kralja Jube koji je, prema predanju, prvi upotrebio otrovan sok…Detaljnije

Srpska malina – ponos Arilja

09.08.2011 13:08 | Voćarstvo

srpska malina

Nikola Tesla, Đavolja Varoš, Dragačevski sabor trubača u Guči, Exit, vaterpolo, šljivovica… Spisak se širi svakim minutom razmišljanja o brendovima koji mogu biti ili apsolutno jesu predstavnik zemlje na izlazu iz tranzicije, smeštenoj među brdima Balkana, među ljudima punih ponosa i inata. Međutim, na predugoj listi najkvalitetnijih proizvoda, najfinije umetnosti, i najveličanstvenije prirode Srbije, malo je…Detaljnije

Sorte kivija – koju odabrati

09.08.2011 12:08 | Voćarstvo

kivi

 Kivi je relativno nova kultura kod nas i o izboru njenih sorata za gajenje u našoj zemlji raspravljalo se tek u novije vreme. Prema značaju sorte kivija mogu da se podele na sorte za proizvodne zasade i perspektivne sorte a obzirom da je kivi dvodomna voćka, na ženske sorte (sorte kivija sa funkcionalno ženskim cvetovima) i…Detaljnije

Proizvodnja maline – tehnologija prerade

09.08.2011 12:08 | Voćarstvo

malina

Procenjuje se se da je 2007.god. u Srbiji na 15.000 hektara proizvodnja maline (sveže) dostigla 80.000 tona na parcelama koje ne prelaze 0,5 ha. Zbog malih prinosa kada je u pitanju prozvodnja maline (5,3 t/ha) i velike razlike u otkupnoj ceni i ceni duboko zamrznutih proizvoda maline, isplativost proizvodnje i prerade bila je izuzetno velika, preko…Detaljnije

Marela – voćka budućnosti

09.08.2011 11:08 | Voćarstvo

marela

Jednostavnim kalemljenjem pupoljaka ili kloniranjem preko kulture tkiva “in vitro” možemo dobiti novu sortu marele sa kasnijim zrenjem i na taj način produžiti sezonu berbe i potrošnje svežih plodova. Ova voćka ima izvanredan ukus. Slađa je od višnje a kiselija od trešnje. Neke sorte su samooplodne što je važno znati, jer ljudi često izbegavaju da je…Detaljnije

Proizvodnja rasada povrća

09.08.2011 11:08 | Povrtarstvo

rasad paprike

Proizvodnja rasada jedan je od najvažnijih segmenata proizvodnje povrća iz razloga što od njega izravno ovisi i uspjeh cele proizvodnje. Osim toga proizvodnja povrća iz rasada puno je sigurnija, pre dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenijeg rasporeda biljaka u polju formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji. Iako proizvodnja rasada povrća u našoj zemlji ima…Detaljnije

Plavi patlidžan – kako ga uzgajati

09.08.2011 02:08 | Povrtarstvo

plavi patlidzan

U medicinskoj enciklopediji plavi patlidžan je opisan kao vrlo otrovna biljka. Gaji se zbog plodova koji se u ishrani koriste samo kao prerađeni, kuvani ili pečeni, nikada sveži. Plavi patlidžan je tropska biljka iz porodice pomoćnica poreklom iz Azije, tačnije iz Istočne Indije, gde i danas postoji mnoštvo divljih formi. To je biljka koja je u…Detaljnije

Stajsko đubrivo – organsko peletirano đubrivo

09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo

stajsko djubrivo

Najvažnije organsko đubrivo svakako je stajnjak. Stajnjak predstavlja osnovno đubrivo jer sadrži sve hranjive elemente potrebne za ishranu biljaka. Pored hranjivih elemenata, zahvaljujući svojim organskim sastavima, stajsko đubrivo popravlja fi zičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. S toga je njegov značaj nezamjenljiv. Stajsko đubrivo se redovno tokom jeseni razbacuje po poljoprivrednim proizvodnim površinama (povrtnjacima, voćnjacima i…Detaljnije

Morač – začin s Mediterana

09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo

komorač

Morač , komorač, slatki kopar, finokio, fenel, sve su to naši i strani nazivi za vrstu koja na Primorju živi kao divlja, aromatična biljka. Potiče iz Mediterana. Nije onda ništa neobično što se najviše gaji u Italiji i Francuskoj. Dalmatinci ubiru lišće samoniklog morača i od njega spravljaju jela i začine. Koristili su ga stari Egipćani,…Detaljnije

Likopen iz paradajza – lek za prostatu

09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo

likopen

Paradajz je zaista rajska biljka. Sa protokom vremena dolazi se do sve više saznanja o njegovoj lekovitosti. Tako, u poslednje vreme, sve je više informacija o lekovitosti jednog sastojka paradajza, njegovog crvenog pigmenta zvanog likopen kome se pripisuje najvažnija uloga u sprečavanju pojave raka prostate, od koga oboljevaju mnogi muškarci stariji od 50 godina. Uloga koju…Detaljnije

Uzgoj paradajza na otvorenom polju

09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo

proizvodnja paradajza

Uzgoj paradajza može se vršiti gotovo na svim zemljištima. Međutim, najbolja su laka, propustljiva, strukturna i ocedna zemljišta, bogata humusom. Za kasnu proizvodnju mogu se koristiti i nešto teža zemljišta. Paradajz treba gajiti u plodoredu jer u monokulturi značajno smanjuje prinos (za 30-40%). U plodoredu on dolazi na prvo mesto i veoma dobro reaguje na đubrenje…Detaljnije

Uzgoj dinje II deo

08.08.2011 12:08 | Povrtarstvo

uzgoj dinje

Uzgoj dinje u visokim plastenicima je noviji trend u svetu i veoma je ekonomičan, s obzirom na prinose veće za 50-100 % i izvanredan kvalitet plodova. Važno je napomenuti da sazrevanje plodova i berba kasni u odnosu na uobičajeni način gajenja za otprilike desetak dana, te da je potrebno još 150-180 dopunskih radnih dana po hektaru,…Detaljnije

Uzgoj dinje I deo

05.08.2011 15:08 | Povrtarstvo

dinja

Porast i razviće dinje (Cucumis melo L.) uslovljeni su dužinom dana, intenzitetom svetlosti i temperaturom. Uspešan uzgoj dinje moguć je pri dužini dana većoj od 8 časova, sa niskom oblačnošću i relativnom vlažnošću vazduha, kao i manjim količinama padavina, s obzirom da visoka vlažnost pogoduje razvoju fitopatoloških oboljenja. Velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, povoljno…Detaljnije

Cikorija – ukusna ukrasna salata

05.08.2011 15:08 | Povrtarstvo

cikorija

Cikorija je biljka koja živi u spontanoj flori Evrope i Azije, odakle vodi i poreklo. Kao kulturna biljka gaji se od 13. veka. Poznata su dva varijeteta – lisnata I korenašica, poznata kao radič. Jedna forma cikorije služi za proizvodnju surogata kafe – u te svrhe se koristi koren. Kao i kod endivije, može biti jednogodišnja…Detaljnije

Stranica 5 od 7« Prva...34567