Svi članci iz kategorije Pčelarstvo

Selekcija i reprodukcija matica

05.12.2011 02:12 | Pčelarstvo

Tehničko tehnološka revolucija, enormna upotreba hemijskih sredstava i preterana genetička hibridizacija, dovela je do erozije postojećeg genetičkog materijala biljaka i životinja. Jedan od najsigurnijih puteva ka povećanju pčelarske proizvodnje je selekcija i planska reprodukcija matica. Odabiranjem jedinki sa željenim osobinama i njihovim umnožavanjem postiže se ujednačeni kvalitet pčelinjih društava sa kojima se ostvaruje i veći finansijski…Detaljnije

selekcija i reprodukcija matica

Razvoj ribarstva u...

03.12.2011 20:12 | Ribarstvo

ribarstvo-u-republici-srpskoj

Ribarstvo predstavlja granu poljoprivrede, koja se prema ostvarenim finansijskim rezultatima u mnogim zemljama... Detaljnije

Brojleri – nova ideja...

03.12.2011 20:12 | Živinarstvo

pilici brojleri

Svojom zamisli da organizovanu prodaju brojlera iz ekstenzivnog uzgoja holandski seljački savez Sud... Detaljnije

Rana embrionalna smrtnost...

03.12.2011 20:12 | Govedarstvo

proizvodnja mleka

Stočari nestrpljivo čekaju da prođu tri nedelje posle osemenjivanja da vide hoće li... Detaljnije

Kvalitetna krma – koliko je neophodna kravama

03.12.2011 20:12 | Govedarstvo

proizvodnja mleka

Utržišnoj konkurenciji proizvođači mleka moraju povećati proizvodnju i smanjiti troškove. Rešenje ovog problema je u proizvodnji vlastite krme i ishrani krava s većim postotkom voluminozne hrane. Krava je preživar. Najzdraviji i konačno najisplativiji obrok krave je s preovladavajućim udelom kvalitetne voluminozne krme. Glavnina voluminozne krme kojom se hrane naše krave ni iz daleka ne zadovoljava minimalne…Detaljnije

Zdrav okot kunića – obezbedite im sve neophodne

10.11.2011 01:11 | Male životinje

okot-kunica

Pre parenja treba pravilno odabrati ženke za priplod. Ženka treba da ima najmanje osam mlečnih bradavica raspoređenih po grudima i stomaku. Ženke sa nedovoljnim brojem bradavica treba odstraniti iz priploda jer se ta osobina prenosi na potomstvo. Mlečnost je takođe nasledna osobina, pa se za priplod biraju samo ženke koje su mlečne. Mlečnost se najbolje ocenjuje…Detaljnije

Parenje golubova u slobodnom uzgoju i plansko sparivanje

08.11.2011 02:11 | Male životinje

parenje golubova

Golub služi čoveku za razonodu, uživanje, ukras i kao kvalitetna hrana. U nekim zemljama uzgoj golubova je izvor egzistencije mnogih domaćinstava. Kada je u pitanju parenje golubova važno je pravilno izabrati jedinke za buduće roditelje što je uslovljeno uzgojnim ciljem koji može biti određena boja perja, dužina i visina leta, propravljanje plodnosti, prinos i kvalitet mesa itd….Detaljnije

Mala košnicina buba izazivač velike štete

08.11.2011 01:11 | Pčelarstvo

mala kosnicina buba

Mala košnicina buba, najnovija pčelinja štetočina u SAD, bila je prvo primećena na Floridi u proleće 1998. Pre njenog otkrića u SAD, znalo se da buba postoji samo u suptropskim prostorima Afrike. Kako je ona našla svoj put u Severnu Ameriku, nije pouzdano potvrđeno. Pošto se odrasle bube hrane voćem a naročito se nalaze na dinji…Detaljnije

Uzgoj nojeva – opremanje objekata

07.11.2011 03:11 | Živinarstvo

uzgoj-nojeva

Nojevi su vrlo prilagodljivi, mogu da žive pod ekstremnim uslovima, tj. imaju dobru sposobnost aklimatizacije na gotovo sve klimatske uslove, ali im posebno pogoduje suva i umereno vlažna klima. Ove osobine im u znatnoj meri daju mogućnosti da se mogu gajiti u mnogim zemljama sveta i to, kako u ekstenzivnim, tako i u intenzivnim uslovima. Savremena…Detaljnije

Nojevi – višestruko korisne ptičice

07.11.2011 02:11 | Živinarstvo

farme nojeva

Od jednog noja prosečne težine dobije se 37 kg mesa i više od kvadratnog metra kože koja čini 70 % prihoda pri gajenju. Živinarstvo kao grana stočarske proizvodnje, ima veliki značaj za privredu naše zemlje. Zahvaljujući biološkim karakteristikama živine, moguće je za relativno kratko vreme proizvesti velike količine visokokvalitetnih proizvoda za ishranu ljudi. Ovakva proizvodnja omogućena…Detaljnije

Botulizam opasniji od zmije otrovnice

07.11.2011 01:11 | Konjarstvo

botulizam

Botulizam je prvi put opisan kao trovanje ljudi hranom u Nemačkoj 1817. godine. Pojava ove bolesti je posledica konzumiranja hrane kontaminirane sa  botulinus toksinom, koji proizvode anaerobne gram-pozitivne bakterije Clostridium botulinum. Toksin, koji proizvode ove bakterije, predstavlja jedan od najjačih neuroparalitičkih otrova koji su do sada upoznati. Botulizam Tipa A, jedan od najletalnijih, je 10.000 puta…Detaljnije

Mikotoksini – gljive otrovnice

06.11.2011 21:11 | Govedarstvo

mikotoksini

Uzroci oboljenja Među najčešće plesni koje proizvode mikotoksine spadaju: Aspergillus flavus, Penicillium cyclopium, Penicillium islandicum i Penicillium  palitans. Jedan od najviše izučavanih iz ove grupe mikotoksina je aflatoksin, vezan u najvećoj meri za kikiriki (arašid), različite vrste silaža, zrno kukuruza  i većine drugih žitarica, sena i različite trave. Plesan može proizvoditi toksična jedinjenja na svakom hranivu…Detaljnije

Ergotizam – trovanje glavnicom

06.11.2011 21:11 | Ovčarstvo i kozarstvo

ergotizam

Ergotizam je bolest od koje obolevaju goveda, ovce, svinje i konji. Do pojave ovog oboljenja dovodi parazitna gljiva Claviceps purpurea. Parazitne gljive zamenjuju zrna u klasovima trava i žitarica. Na klasovima ovih biljaka javlja se purpurno-crna masa (gar), po obliku nalik na bananu. Od žitarica glavnica se najčešće javlja na raži i pšenici. Od trava često…Detaljnije

Jarenje koza – kako pravilno obaviti ovaj zadatak

06.11.2011 21:11 | Ovčarstvo i kozarstvo

jarenje-koza

U kozarstvu reprodukcija odnosno uspešno jarenje koza je temelj proizvodnje mesa i mleka. Zbog toga se reproduktivnim osobinama koza i organizaciji pripusta i jarenju mora posvetiti vrlo velika pažnja. U intenzivnoj kozarskoj proizvodnji cilj je mladu kozu pripustiti što ranije da bi proizvodnja mesa i mleka bila intenzivnija, ali se pri tom mora paziti da mlada…Detaljnije

Kozje mleko – zdravlje u čaši

06.11.2011 21:11 | Ovčarstvo i kozarstvo

kozje-mleko

Kozje mleko je izvor proteina visokog kvaliteta, vitamina i minerala. Jedna litra kozjeg mleka sadrži 32 grama proteina, što je dovoljna dnevna potreba za dete od 11 godina ili 70% od dnevne potrebe jedne trudnice. Koze se uglavnom smatraju mlečnim životinjama, jer je mleko njihov glavni proizvod, ako ne i jedini. U nauci su prisutna neka…Detaljnije

Perga – pčelinji hleb

24.10.2011 19:10 | Pčelarstvo

perga

Izvađena iz ćelija saća, u odnosu na običan polen ima drugačiji i bogatiji hemijski sastav, veću svarljivost, dugu trajnost a efekat njenog dejstva na čovečiji organizam je brži, jači i intenzivniji. O ovom svojevrsnom„biseru“,  kog su pčele i priroda podarile čoveku, sa nama je razgovarao gospodin Borisav Ranković, profesionalni pčelar iz Dražnja.    Polen, odnosno polenov prah,…Detaljnije

Poseta pčelinjaku bez mobilnog telefona

24.10.2011 19:10 | Pčelarstvo

mobilni-telefon-u-pcelinjaku

Priče o tome kako pčelama smetaju mobilni telefoni, zasnovane na iskustvu, mogu se i argumentovati, tvrdi Josip Horvat iz Osijeka, po zanimanju mašinski tehničar i pčelar. Horvat naime smatra da jaki frekventni talasi koji idu iz mobilnih uređaja deluju poput Faradejevog kaveza. Kao mašinskom tehničaru Horvatu je to najlakše objasniti na primeru zavarivanja dve četvrtaste metalne…Detaljnije

Uzgoj nojeva reproduktera i podmlatka

24.10.2011 19:10 | Živinarstvo

nojevo jaje

Uzgoj nojeva zavisi od mnogo faktora, kao što su: zdravlje roditelja (reproduktera), pravilno sakupljanje, skladištenje, transport i dezinfekcija jaja, obezbđenje optimalnih uslova u toku inkubacije i tehnologije i ishrane u toku odgajivanja podmlatka.  Šire posmatrano, uzgoj nojeva počinje od momenta stavljanja prokljuvljenih jaja u izležionik, zatim selekcijom vitalnih i zdravih pilića i preseljavanjem pilića u objekte…Detaljnije

Nojeva jaja – tehnologija inkubiranja

24.10.2011 19:10 | Živinarstvo

nojevo-jaje

Reproduktivne osobine nojeva su vrlo varijabilne i zavise od genetskih (vreme polne zrelosti, rase – podvrste, selekcijskog cilja itd.) i paragenetskih faktora (klimatskih uslova, tehnologije odgajivanja – gajenja, ishrane i zdrastvene zaštite). Nojevi su fotosenzibilne ptice zbog čega im polni ciklus počinje u proleće, tj. sa  početkom produžavanja dnevne svetlosti. Biološki ženke mogu proneti već sa…Detaljnije

Proizvodnja svinjskog mesa u porastu

24.10.2011 19:10 | Svinjarstvo

svinjsko-meso

Svinja je vekovima bila domaća životinja koja je držana u zadnjem dvorištu sa ulogom da ukućanima obezbedi mast i meso, odnosno da iskoristi otpatke iz domaćinstva. Zatim je nastao period kada se svinja drži kao nusproizvod u domaćinstvu da bi se iskoristile žitarice koje nisu mogle da se prodaju. Poslednih 30 godina, promene idu u pravcu…Detaljnije

Stranica 1 od 41234