четвртак, 13. октобар. 2011. 09:10

sadniceOsnovu uspešne i savremene proizvodnje voća predstavlja adekvatna proizvodnja sadnica. Proizvodnja sadnica nameće potrebu obilnog korišćenja nauke i tehnike, a to je moguće samo u dobro organizovanim voćnim rasadnicima, koji raspolažu pre svega dovoljnim površinama plodnog zemljišta, mogućnošću navodnjavanja, stručnim kadrovima i savremenom opremom.

Jedan takav savremeni, dobro organizovani voćni rasadnik imali smo priliku da posetimo prilikom boravka na sajmu „Macfrut 2007“ u Italiji. Malobrojna stručna ekipa sastavljena od naših proizvođača voća, rasadničara, tehnologa, prerađivača, studenata i novinara bila je gost gospodina dr. Đovanija Zanzija (Giovanni Zanzi).

Rasadnik VIVAI F.LLI ZANZI, osnovan kao porodična firma Đovanija, Paola, Karla, Rite i Franka Zanzija, smešten je u blizini grada Ferrara u regiji Emilija Romanja. Ova administrativna regija severne Italije (jedna od 20), sastavljena od istorijskih oblasti Emilije i Romanje. Glavni grad regije je Bolonja, a sam grad Ferrara u čijoj blizini je i navedeni rasadnik (mesto San Marko) udaljen je od Bolonje oko 50-ak kilometara severno-severoistočno i leži na jednom od kanala reke Po. Zbog delte ove reke renesansni grad Ferraara nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Jadransko more – na istoku, reka Po – na sveru i Apeninske planine – na jugu čine povoljan geografski položaj i klimatske uslove koji izuzetno pogoduju razvoju voćarstva, pa se tako na svakom koraku mogu videti plantaže voća: polja jagode čija berba je već počela, plantaže breskve, kajsije, trešnje, jabuke, sve savremeno i moderno.

Milionska proizvodnja sadnica

Prirodni resursi, povoljne klimatske prilike, mogućnost navodnjavanja sa znanjem, iskustvom, tradicijom čine jedinstveni spoj koji je ovaj rasadnik svrstao među vodeće. U srdačnom razgovoru, od našeg domaćina gospodina dr. Đovanija Zanzija saznali smo da se u rasadniku godišnje proizvede 1,5 miliona sadnica različitih voćnih vrsta. Vrši se proizvodnja sadnica jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje. 30 000 živića jagode u boksovima od 100 do 3000 komada čuva se u hladnjači i čeka kupca. Osim za potrebe domaćeg voćarstva, znatna količina sadnica se izvozi u Tursku, Španiju, Ukrajinu, pa i Srbiju. Odmah po vađenju sadnice se dopremaju u hladnjače (posetili smo jednu od četiri) i čuvaju do momenta sadnje, odnosno dalje prodaje. Besprekorno uređeno dvorište, cveće i novi, savremeni objekti i kancelarije doprinose da se posetioci, slučajni prolaznici, kao i naša grupa, osećaju veoma ugodno. Osim rasadničke proizvodnje firma ZANZI poseduje i plantaže voća: kruške, jabuke, breskve, višnje… Novi uzgojni oblici, gusta sadnja – kruška i jabuka posađene na rastojanju od 0,8 x 3,5 m, novi zasad jabuke tek podignut na rastojanju 0,5 x 3,5 m, eksperimentalni zasad breskve samo na 0,4 x 3,5 m, sistemi za navodnjavanje – kap po kap. Tek posađene voćke „plivaju“ u vodi. Jedna od rečenica koju dr. Zanzi stalno ponavlja uz osmeh je: „Biljke vole vodu!“, „Voćke vole vodu!“

Sve plantaže pokrivene mrežama, sadnja sadnica sa prevremenim grančicama kalemljenim na slabo bujnim podlogama, nasloni oko kojih su u paru posađena stabla oprašivača (kod jabuke), prostor u redu očišćen od korova (hemijski tretiran). Savremeni sistemi gajenja, a u međurednom prostoru korovske biljke! Ova slika se ne uklapa u ono što smo napisali na početku priče. Ali naš uvaženi domaćin ne pridaje mnogo značaja, kakoproizvodnja sadnica on kaže „sitnim travkama“, jer to po njegovim rečima jedan prohod mašina eliminiše.

I voćari ovog regiona, kao  i gospodin Zanzi susretali su se sa problemima koji trenutno prate voćarstvo kod nas. Radom, zalaganjem, praćenjem svetskih trendova uspeli su da unaprede proizvodnju. Ništa nije tajna, svaka informacija je dostupna, na svako pitanje koje smo postavili dobili smo konkretan odgovor. Bilo je reči o tehnologiji proizvodnje, berbi i čuvanju plodova, kalemljenju, kategorijama sadnog materijala, pa i o njihovim cenama. Sadnica kruške sorte Santa Marija košta 3,80 evra, a sorte Karmen, koju naš domaćin hvali i preporučuje za gajenje i u uslovima naše zemlje je 4,5 evra.

Puni utisaka, informacija i novih znanja završili smo posetu rasadniku ZANZI i krenuli ka našoj sledećoj destinaciji, sa glavnim zaključkom da je za brže unapređenje voćarstva pored ostalih faktora jedan od najvažnijih podizanje voćnjaka sa kvalitetnim sadnim materijalom.

 

Zorica Ranković-Vasić, dipl.ing.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.