Svi članci iz kategorije Industrija pića

Vrste vina – upoznajte ih

05.12.2011 02:12 | Industrija pića

Danas u svetu postoji više od 10.000 vrsta i podvrsta grožđa koje su sve rezultat prirodne selekcije veoma velikog uticaja generacija vrednih uzgajivača. U narodu najčešća podela vina je ona po boji gde se vina dele na crna, roze i bela. Zatim prema sadržaju šećera na suva, polusuva, poluslatka i slatka. Dok je osnovna podela vina…Detaljnije

vrste vina

Proizvodnja kajmaka u...

02.09.2011 11:09 | Mlekarska industrija

proizvodnja kajmaka

Kajmak dobijen tradicionalnim postupkom, od prizvođača do proizvođača veoma je neujednačenog kvaliteta. Radi... Detaljnije

Pesticidi u bocama vina

29.08.2011 21:08 | Industrija pića

pesticidi u vinu

Gospodin Adam Morganstern, izdavač časopisa Organic Wine Journal, objedinio je oprečne stavove o... Detaljnije

Proizvodnja šljive –...

26.08.2011 17:08 | Prerada voća i povrća

proizvodnja sljive

Dok sveža šljiva može da se čuva do 40 dana na temperaturi od... Detaljnije

Glavobolja – koja vina je uzrokuju, a koja ne

17.08.2011 17:08 | Industrija pića

crveno vino

Glavobolja često muči vinopije posle obilnijega konzumiranja vina. Zašto neka vina uzrokuju glavobolju, a druga ne ostavljaju taj neugodan trag? Analizirajući s fiziološkog gledišta pojedine sastojke vina, ponajpre upozoravamo na alkohol, jedan od najvažnijih sastojaka vina. U vinu se osim najzastupljenijeg etilnog alkohola pojavljuju u malim količinama i mnogi drugi alkoholi koji na ljudski organizam deluju…Detaljnije

Vino od jabuke – zdravlje u čaši

15.08.2011 11:08 | Industrija pića

vino od jabuke

U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Češkoj i još nekim zemljama voćno vino, a naročito vino od jabuke , nalazi velik broj ljubitelja. Da bi se priredilo dobro voćno vino, voće treba odabrati, jer svako voće ne daje željene osobine tom piću. Dobro je znana stara izreka u narodu (u zemljama u kojima se proizvodi vino od jabuke…Detaljnije

Proizvodnja mleka – ekonomika i tehnološke pretpostavke

13.08.2011 13:08 | Mlekarska industrija

mlekarska industrija

Osnovne mere kojima proizvođači mogu delovati na popravljanje položaja su povećanje mlečnosti po grlu, pre svega kvalitetna proizvodnja mleka na koju, osim uslova držanja grla, najviše utiče ishrana (cena koštanja hrane određuje cenu koštanja mleka za više od 50%) i racionalizacijom proizvodnje (smanjenje utrošaka materijala i troškova ishrane, smanjenje utrošaka ljudskog rada i slično). Kod ulaganja…Detaljnije

Njeguški pršut na tradicionalan način

13.08.2011 13:08 | Mesna industrija

njeguški pršut

Kada je u pitanju njeguški pršut, obrada butova je faza u proizvodnji koja zaslužuje posebnu pažnju i znanje. But treba odvojiti od polutki rezom koji prolazi kroz karlični zglob, tako da jabučica butne kosti ostane u butu. Odstranjuju se krsne i karlične kosti, kao i kosti repa. Nožice se odsecaju a koža sa slaninom ostaje na…Detaljnije

Kobasica i salama – kako ih napraviti

13.08.2011 13:08 | Mesna industrija

kobasica

Kobasice se dele u dve grupe: sveže i trajne kobasice. Kobasica se pravi od presnog mesa i masnoće. Meso se ne sme oprati jer od suvišne vode kobasica može da se pokvari. Meso se od krvi obriše čistom krpom. Prerađuje se samo potpuno ohlađeno meso. Pošto meso nije obareno, dakle bakterije nisu uništene, mora se strogo…Detaljnije