понедељак, 10. октобар. 2011. 23:10

proizvodnja semena povrćaStalno napredovanje i usavršavanje u struci, istaknuti rezultati u naučno-istraživačkom i selekcionerskom radu u Institutu u Smederevskoj Palanci najpre u selekciji graška, a potom i lubenice, dinje i kukuruza šećerca, predstavljali su osnov da se dr Ivo Đinović otisne u svoj samostalni istraživački pohod i osnuje prvu privatnu selekcionu kuću „Superior“.

Od svoga osnivanja 1993. godine pa sve do danas osnovna delatnost Superior-a proizvodnja semena i hibrida povrća koje se masovno gaje u Srbiji, ali i zemljama u okruženju. Tu su prvenstveno proizvodnja semena paradajza i paprika, ali i krastavca, boranije, mrkve, kupusa, luka, kukuruza šećerca. Slušajući priču dr Ive shvatamo koliko je truda, rada, ulaganja i odricanja uloženo da bi Superior postao ozbiljna semenska kuća na koju proizvođači mogu da se oslone.

Tim koji pobeđuje

Glavna podrška i oslonac dr Ivi u radu su sinovi Nebojša i Goran, koji su se po završetku visokih škola aktivno uključili u sve procese rada u kompaniji. Trenutno obavljaju rukovodeće i organizacione poslove vezane kako za plasman semena na postojeća tržišta, tako i aktivnosti vezane za osvajanje novih tržišta, ostavljajući dr Ivi kreativnu slobodu za stvaranje novih sorata i hibrida.

Pored sinova, inženjera poljoprivrede, u kompaniji je još i 25 stalno zaposlenih radnika, a sa poljoprivrednim proizvođačima-koperantima u okolini već duži niz godina se ostvaruje uspešna saradnja. Dobro razvijena i organizovana komercijalna služba, koju čine poljoprivredni inženjeri, u stalnom kontaktu sa distributerima i proizvođačima, prati stanje i osluškuje potrebe i želje tržišta, što uz naporan rad rezultira novim selekcijama. 

Kooperantski odnosi

Stručnjaci Superiora su svoje znanje stavili u službu unapređenja ne samo svoje proizvodnje, već i edukacije ostalih proizvođača u prevazilaženju problema iz oblasti zaštite, navodnjavanja, đubrenja i savremene proizvodnje povrća. O ovom smo se lično mogli uveriti u poseti jednom od koperanata, proizvođaču Sveti Skokiću, koji na 4,5 ha proizvodi semensko povrće, pre svega papriku, krastavac i boraniju. Koristeći svoje dugogodišnje iskustvo i prateći stanje u polju, ali pre svega slušajući savete stručnjaka i poštujući sve agrotehničke mere ostvaruje visok prinos iproizvodnja hibrida povrća kvalitet kako semena koje isporučuje Superioru, tako i ploda koje ide za dalju preradu. Direktna setva original semena paprike u polje od kraja aprila do prve nedelje maja, navodnjavanje u noćnim ili jutarnjim satima, zaštita, prostorna izolacija od minimum 800 m, samo su neke od mera koje gospodin Sveta primenjuje u dobijanju semena visoke klijavosti, čak 97% bez dorade. Ovaj domaćin je samo jedan od 33 koperanta koji kvalitetom proizvodnje doprinosi uspešnom radu selekcionera u Superioru. 

Ozbiljnost rada

Dva osnovna polja rada u ovoj kompaniji su: proizvodnja semena i nadgledanje proizvodnje, koja traje od marta do novembra i dorada i pakovanje semena, koja traje od oktobra do maja. Na kraju seme nove sorte i hibrida visoke rodnosti upakovano u ambalažu sa zaštitnim znakom obećava visok prinos i profit povrtarima. Ali po rečima direktora, dipl. ing. Nebojše Đinovića oni daju samo početnu kariku u proizvodnji-kvalitetno seme, a sve ostalo je primena savremenih agrotehničkih mera i novih tehnologija, bez kojih profita nema.

Da bi se proizvelo kvalitetno seme visokog procenta klijavosti i energije klijanja zaposlenima u Superioru su na raspolaganju sve neophodne mašine. Celokupna poljoprivredna mehanizacija, novi vozni park, mašine za doradu, tretiranje i pakovanje semena. Prostorije prilagođene za čuvanje semena, sa neophodnom vlažnošću i temperaturom. Optimalna vlažnost za čuvanje semena u prostoriji iznosi od 30-40 %, a potrebna temperatura od 15 do 20oC.

U stakleniku koji kompanija poseduje proizvodi se rasad za potrebe selekcije i za plasman na tržište. Oko
10 000 strukova rasada je prodato krajnjim korisnicima, kako onima koji povrće gaje za sopstvene potrebe, tako i profesionalnim proizvođačima. Želeći da izbegnu rizik i poslove oko same proizvodnje rasada pojedini povrtari se odlučuju za kupovinu kvalitetnog, dobro odnegovanog rasada  proizvedenog u kontrolisanim uslovima u stakleniku. 

Rezultati govore

O rezultatima rada dr Ive i saradnika govore zadovoljni proizvođači iz naše zemlje i zemalja u regionu koji na svojim plantažama gaje selekcije Superiora.

Osvojena su tržišta Makedonije, Republike Srpske, Bugarske, Afričkih zemalja i Istočne Evrope. Dr Ivo sa ponosom ističe sve svoje sorte i hibride, kod paprike: Slonovo uvo, Delfinu, Romansu, Madonu…, kod  paradajza: Maraton, Uragan, Kazanovu, King, Fantom, Volovsko srce…, hibride luka, sorte krastavca i mrkve, a sa posebnim naglaskom na selekciju kukuruza šećerca Union F1. Ovaj veoma bujan i rodan hibrid, žutih, srednje krupnih do krupnih, ukusnih zrna ima 16% šećera, čijem merenju je prisustvovala i naša ekipa. Prosečna masa standardnih klipova je oko 320 gr koji daju  oko 16 000 kg/ha mladih klipova. Ovaj hibrid je prošle godine izvezen u Kazahstan, gde je zasejan na 250 ha. I ove godine se izvozi u istoj količini, kao i u Bugarsku i Afričke zemlje gde predstavlja jednu od osnovnih životnih namirnica. O ovome je već bilo reči u našim ranijim izdanjima.

seme povrćaU dobijanju vrhunskih rezultata dr Ivo koristi sve raspoložive tehnike, kao i svoje znaje i iskustvo. Imajući u vidu naše klimatske uslove koji su nekada ograničavajući faktor u selekciji, dr Ivo odlazi u zimskim mesecima u Afriku i tako ubrzava završetak ogleda. 

Vizija za budućnost

Obilazeći Superiorova polja, u srdačnom razgovoru sa našim domaćinima saznali smo osnovne tehnološke operacije u proizvodnji semena, kao i buduće planove i ciljeve razvoja. A planova je mnogo. Mnogo želja i entuzijazma, ali i mnogo rezultata u prošlim godinama koji doprinose da planovi budu još veći.

Intezivno se radi na uvođenju ISO standarda, opremanju laboratorije za kulturu tkiva, izgradnji i opremanju hale za smeštaj svih mašina i uređaja koje poseduju. U toku je izgradnja objekata za prijem i kontakt sa kupcima, opremanje prostorija za edukaciju. Jedan od daljih ciljeva razvoja je stalna edukacija proizvođača i organizacija stručnih predavanja u svom prostoru. Trenutno se u zimskim mesecima na terenu organizuju predavanja, kako bi se sve tajne iz ove oblasti podelile sa proizvođačima. A one zapravo ne postoje, svaka informacija je dostupna, treba samo slušati i primeniti stečeno znanje. I dr Ivo prati potrebe proizvođača, ali osluškuje i biljke i njihove potrebe. Šetajući poljem, druži se sa prirodom i biljkama, odabira najbolje za roditeljske linije, ukršta ih i stvara nove selekcije. I sve njih stavlja u svoje stihove.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari (1)

 

  1. nebojsa каже:

    Izuzetno, za svaku pohvalu