уторак, 9. август. 2011. 14:08

Ukrasni kupus se klasifi kuje kao Brassica oleracea, a poznat je i pod imenom ukrasni kelj. Prepoznatljiv izgled je stekao kroz godine marljivog ukrštanja. Biljka se sadi u kasno proleće a svoju lepotu pokazuje u jesen i zimu. Ukrasni kupus jarke boje dobija tek kada zahladni, tako da su dani pred nama – njegovi dani.

Seme ukrasnog kupusa seje se u maju, junu – direktno u baštu ili žardinjeru tj. saksiju- kako je zgodnije. Semenkama je potrebna svetlost da bi klijale pa ih samo blago utisnite u zemlju. Ukrasni kupus raste lepo preko leta i u jesen dobija intenzivnije boje. Ne traži posebnu negu – obična zemlja i normalno zalivanje preko leta. Ako je u saksiji ili žardinjeri – potrebno je malo više zalivanja jer se tu i zemlja brže suši nego ako je u bašti. Biljka voli hladnija mesta koja nisu izložena direktnom suncu pa je najbolje posejati ga u polusenci a onda na jesen presaditi na mesto gde jeukrasni kupus planirano da bude preko zime. Ako se odlučite za sejanje u zatvorenom prostoru, rasadite ukrasni kupus sredinom jeseni tako da ima vremena da se prilagodi hladnijim temperaturama, sve dok nije dramatično hladnije nego u zatvorenom. Kada ga sadite u baštu, donje listove treba prekriti zemljom i dobro zaliti.

Jedna od prednosti jesenje sadnje je ta što će se izbeći problemi sa puževima. Uglavnom se sadi na mesta gde su bile jednogodišnje biljke da bi se popunile praznine u bašti. Biće pravi ukras i tokom većeg dela zime jer je otporan na niske temperature i ne izmrzava na otvorenom prostoru, pa se često može videti i kako izviruje iz bašte pokrivene januarskim snegom.

Selekcijom se došlo do više formi ove ukrasne biljke pa ga srećemo u raznim nijansama crvene, roze, ljubičaste, žućkaste, zelene, bele pa čak i azurno plave. Ukrasni kupus je dvogodišnja biljka, u drugoj godini se razvija grana sa žutim cvetićima. U proleće cveta kao svaki kupus pa se mogu sakupljati semenke i ponovo saditi. Ima vrsta koje su niske ( porastu 30cm) i onih koje su više i izrastu do 1m. One su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu i aranžmane. Listovi mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani. Glavice su široke oko 60 cm ali postoje i sorte koje formiraju veći broj manjih glavica prečnika 10- 20 cm na granama do glavnog stabla. Ove grane se mogu koristiti kao hrizanteme u vazama.

Tehnički je jestiva biljka, možda malo više gorka nego običan kupus. Ima veliku lekovitu vrednost jer deluje preventivno na suzbijanje arterioskleroze, gojaznosti, različitih avitaminoza i slično. Koristi se i kao hrana za domaće životinje. Najpoznatije sorte i hibridi su: Ornamental Calle, Red Peachock, White Peacock, Coral Queen F1, Coral Prince F1,+ Sunset, Sunrise.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.