utorak, 9. avgust. 2011. 12:08

kivi Kivi je relativno nova kultura kod nas i o izboru njenih sorata za gajenje u našoj zemlji raspravljalo se tek u novije vreme. Prema značaju sorte kivija mogu da se podele na sorte za proizvodne zasade i perspektivne sorte a obzirom da je kivi dvodomna voćka, na ženske sorte (sorte kivija sa funkcionalno ženskim cvetovima) i muške sorte (funkcionalno muške, oprašivače).

Kada je reč o sortama za proizvodne zasade, vodeća ženska sorta kivija je Hejvord (Hayward = Chico). Pronalazač ove sorte kivija Hayward Wright na Novom Zelandu (Auckland) 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj, Japanu, SAD-u (Kalifornija) i Crnoj Gori. Bere se u prvoj dekadi novembra u Crnogorskom primorju. Plodovi mogu da se sačuvaju 5 do 6 meseci u hladnjači, na temperaturi od 0 do 1˚C i uz relativnu vlažnost vazduha od 90 do 95%. Stablo je srednje bujno. Počinje da rađau četvrtoj godini. Osetljiva je prema hlorozi, suši, niskoj relativnoj vlažnosti vazduha i nematodama. List je okruglastog oblika. Cvetovi su obično pojedinačni, krem bele boje. Cvetanje počinje krajem maja i traje 11 dana. Sorta Tomuri dobar je oprašivač za Hayward. Plodovi su krupni (100 g), ujednačeni po veličini, eliptično jajasti. Pokriveni smeđom pokožicom i svilastim dlačicama. Meso je zelenkaste, sjajno slamaste boje, topljivo, odličnog slatkonakiselog ukusa. Velika masa ploda kompenzuje slabu produktivnost rodnih grana. Plodovi postižu visoku cenu na tržištu. Sorta Hayward preporučuje se za plantažno gajenje na Crnogorskom primorju.

Prateće ženske sorte kivija

Bruno (Bruno). Sortu je pronašao Bruno Just na Novom Zelandu 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine a gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj i SAD-u (Kalifornija). Bere se početkom novembra i u hladnjači se dobro čuva. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Umereno je osetljiva prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su pojedinačni ili u parovima, krem bele boje. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 9 dana. Plodovi su srednje krupni (70 do 80 g), prilično ujednačeni, cilindrično izduženi. Pokožica je tamnosmeđa, prekrivena gustim dlačicama. Meso je prozirno zelene boje, umereno sočno, slatkonakiselo, aromatično.

Monti (Monty). Odabrao je Bruno Just na Novom Zelandu (Te Puke) 1950. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji i Francuskoj. Bere se početkom novembra. Čuva se u hladnjači do dva meseca. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Otporna je prema suši i nematodama. Cvetovi su krem bele boje. Najčešće je po 4 do 6 cvetova u cvasti. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 10 dana. List je okruglast. Plodovi su sitni (40 do 50 g), neujednačenog oblika. Od blago kruškolikog do ovalnog. Pokožica je smeđa i prekrivena gustim dlačicama. Meso je providno zeleno, sočno, slatko, blago mirišljavo. Plodovi su pogodni za industrijsku preradu. Monti je izvanredno rodna sorta. Da bi se dobili krupniji plodovi neophodna je odgovarajuća rezidba i proređivanje plodova.kivi voće

Ebot (Abbott). Potiče sa Novog Zelanda. Izvorni sadni materijal ove sorte obezbedio je Abbott iz Onehunga. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji i Francuskoj. Bere se krajem oktobra – početkom novembra. Plodovi su osrednje čuvaju u hladnjači. Stablo je bujno i rodno. Počinje da rađa u trećoj-četvrtoj godini posle sadnje. Sorta je osetljiva prema hlorozi, suši, vetru i nematodama. Cvetovi su krem bele boje, pojedinačni ili po 2 do 3 u cvasti. Počinje da cveta srenje rano (sredinom treće dekade maja), a cvetanje traje 10 dana. Plodovi su srednje krupni (70 do 80g), elipsoidni. Pokožica je smeđe boje, prekrivena gustim dlačicama. Meso je prozirno zelene boje, umereno sočno, nakiselo, blago mirišljavo.

Elison (Allison). Sortu je otkrio Bruno Just na Novom Zelandu 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine. Stablo je vrlo bujno i rodno. Prorodi 3-4 godine posle sadnje. Sorta je osetljiva prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su uglavnom u parovima. Cveta ranije od sorte Abbott, krajem druge dekade maja. Plodovi su veoma slični sorti Abbott.

Muške sorte (oprašivači) kivija

Kivi je dvodomna biljka, pa na svakih osam biljaka ženske sorte treba u zasadu da dođe po jedna biljka oprašivač. Najpoznatije funkcionalno muške sorte kivija (oprašivači) su: tomuri (Tomuri) i matua (Matua).

Tomuri (Tomuri). Potiče sa Novog Zelanda. Selekcionari su N. Monat i W. A. Fletcher (1968). Stablo je bujno. Prašnički (muški) cvetovi su u grozdovima, obično po 5 zajedno. Cveta obilno i dugo (10 do 12 dana). Počinje da cveta 3 do 4 dana pre sorte Hayward, a završava dva dana kasnije. Najbolji je oprašivač za vodeću žensku sortu aktinidije Hayward.

Matua (Matua). Potiče sa Novog Zelanda. Selekcionari su N. Monat i W. A. Fletcher (1968). Stablo je bujno. Obično se po 3 prašnička (muška) cveta nalazi u cvasti. Cveta obilno. Cvetanje počinje ranije nego kod sorte Tomuri i traje duže. Pogodna je kao oprašivač za sorte Abbott, Elizabeth i Allison koje ranije cvetaju.

Perspektivne ženske sorte kivija

Elmvud (Elmwood). Potiče sa Novog Zelanda (Taurange). Bere se početkom novembra. U hladnjači se čuva do tri meseca. Veoma je bujan i vrlo rodna. Osetljiva je prema hlorozi i suši. Cvetovi su pojedinačni. Cveta krajem maja. Plodovi su vrlo krupni (160 do 180 g), ujednačeni, prekriveni smeđim dlačicama. Meso je sjajnozelenkaste boje.

Top – star (Top-Star). Otkrivena je u Italiji 1985. Godine. Mutant je sorte Hayward. Bere se krajem prve dekade novembra. Plodovi se u hladnjači čuvaju do 6 meseci. Slabo je bujna i vrlo rodna (do 30 t/ha). Osetljiva je prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta krajem maja, kao i sorta Hayward i oprašuje se istim oprašivačem (Tomuri). Plodovi su vrlo krupni (150g), eliptično jajasti, ujednačene veličine. Pokožica je svetlo mrke boje, bez dlačica. Meso je kao u sorte Hayward, zelenkaste sjajno slamaste boje, topljivo, odličnog slatkonakiselog ukusa.

Elizabet (Elizabeth = AC226). Mutant je sorte Hayward. Bere se vrlo rano (krajem septembra – početkom oktobra). Plodovi se čuvaju u hladnjači 2 do 3 meseca. Srednje je bujna i vrlo rodna (do 30 t/ha). Počinje da rađa u trećoj godini. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta 4 do 5 dana pre sorte Hayward. Oprašuje se sortom Matuom. Plodovi su krupni do vrlo krupni (130

do 160 g), cilindrični. Pokožica crvenkastomrke do mrkosivkaste boje. Meso je žuto do žutonarandžasto, topljivo, slatko do slatkonakiselo.

Hejvord klon K (Hayward clone K). Mutant je sorte Hayward, odabran u Italiji (Cesena) 1985. godine. Berba se obavlja krajem oktobra, desetak dana pre izvorne sorte kivija . Stablo je srednje bujno. Počinje da rađa u trećoj-četvrtoj godini posle sadnje. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta kad i sorta Hayward. Oprašivač je sorta P1. Plod je krupan (120 do 140 g), izduženo ovalan. Meso je zelenkaste boje, slatkonakiselo.

Katiuscia. Stvorena je u Italiji 1992. Godine. Roditelji su: Hayward x AD 117. Bere se krajem oktobra. Osetljiva je prema hlorozi i nematodama. Umereno je voće kivibujna. Cvetovi su pojedinačni. Oprašivač je sorta P1. Plodovi su vrlo krupni (160 do 180 g), eliptično-loptasti. Pokožica je mrka. Meso je zelenkasto, topljivo, vrlo ukusno.

Perspektivne muške sorte (oprašivači) kivija

M-3. Oprašivač je otkriven u Italiji (Romagna). Cveta obilno. Počinje da cveta 3-4 dana pre sorte Hayward, a završava nekoliko dana kasnije.

P1. Odabran je u Italiji. Cveta obilno, 2-3 dana kasnije nego sorta Hayward. Dobro oprašuje sorte Hayward clone K i Katiuscia.

Autari. Stvorena je u Italiji (Udine). Roditelji su: Hayward x M 3h. Cveta istovremeno sa sortom Hayward.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Pošaljite komentar