уторак, 9. август. 2011. 14:08

Ranijih godina često smo postavljali pitanje može li se zaraditi novac ako se gaji vinova loza ? Ovo pitanje možda će odgovarati nekim poljoprivrednim proizvođačima. Nema novca koji se može steći ako se gaji vinova loza . Novac se stiče samo od prodaje. Postoji puno komponenti koje su promenljive i u suprotnosti u zasnivanju profitabilnog vinograda. Stoga je obaveza proizvođača da odgovore na nekoliko pitanja:

I Gde ću prodati grožđe – Prodavnica?

1. Da li se ovde nalazi prodavnica za moje grožđe?

2. Da li vlasnik prodavnice ima i vinariju?

3. Mogu li se uključiti i snabdevati vlasnika prodavnice sa grožđem?

4. Koje sorte ću gajiti, koju ili koje sorte zahteva vlasnik prodavnoce?

5. Po kojoj ceni će mi platiti grožđe?

6. Koliko dugo–privremeno mogu da čuvam ubrano grožđe pre nego ga prodam?

II Gde ću zasnovati vinograd – Lokalitet?

7. Da li je pogodno mesto-vinogorje gde želim da podignem vinograd i proizvedem grožđe za buduće vino sa geografski zaštićnim poreklom?

III Ulaganja – Sopstvena i podsticajna sredstva

8. Koliko dugo mogu da čekam povraćaj uloženog novca?

a)7 godina b)10 godina c)15 godina?

9. Kako mogu postići manja ulaganja a održati dobar kvalitet grožđa?

Nakon ovog “domaćeg zadatka” važno je istaći i neophodnost čitanja knjiga, naučnih žurnala i TV reportaža o grožđu i vinu. Kada je u pitanju vinova loza odnosno njen uzgoj, bitno je da svaki proizvođač sazna u udruženju kome pripada koji su najčešći problemi, interesuje se i posećuje seminare, uključi se u radne grupe, uspešne vinograde i vinarije, razgovara i uči od drugihvinova loza odgajivača.

Cena podizanja 1 ha vinograda

Pogodan potez za vinograd je sopstveno zemljište ili iznajmljeno na dug period. Nabavka kvalitetnog, sertifikovanog sadnog materijala je poželjna. Sorte koje poseduju dobru prilagođenost na spoljašnje uslove se preporučuju. Sav rad je plaćen prema etapama sprovedenog rada. Naslon će biti standardan 1 žica φ3 mm i 2 duple žice φ2.2-2.4 mm za bilateralnu kordunicu, razmak između stubova 6 m (L profi l od metala) ili na 8 m (drveni 2r=8cm ). Rastojanje će biti između redova 2-2.8 m u redu 0.8-1m (min 4000 kalemova po 1 ha). Travni pokrivač između redova i herbicidi će se koristiti u redu; u prve tri godine kalem će biti zaštićen plastičnom tubom (h=50 cm 2r=12 cm).

Za vinograd do 0.5 ha nije obavezan projekt urađen i overen od stručne agencije. Cena ove usluge iznosi između 2-3 % od ukupne vrednosti uloženih sredstava-vrednosti projekta. U našem primeru približno € 340-500. U trećoj godini, sa prvim plodonošenjem ova svota se pokriva. Projekat za vinograd je preventiva za njegovu dugovečnost, jer je gro elementa obrađeno i sa ishodima prikazano.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.