utorak, 9. avgust. 2011. 16:08

engleska ružaHiljadama godina, a ako je verovati starim spisima i crtežima na papirusu, još od doba faraona, jedan cvet nadahnjuje i inspiriše, kako pesnike, slikare, vajare i razne druge umetnike, tako i naučnike, arhitekte, lekare, kozmetičare i ostale čija čula streme ka lepom. Možda je kontrast oštrog trnja i nežnog cveta opojnog mirisa ono što mnoge intrigira i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Smatra se da je ova biljka prvobitno ukrašavala bašte dalekog istoka, još pre više od 5000 godina. Napoleonova žena Žozefi na je, verovatno prepoznavši simbol raskoši, bogatstva i večnosti u laticama ovog cveta, naredila da vojska, sa svojih pohoda u Francusku donese različite sorte ruža stvorivši tako u bašti svog dvorca izuzetnu zbirku. To je, u drugoj polovini XVIII veka, u značajnoj meri ubrzalo širenje i popularizaciju ruža na starom kontinentu. Da, verovatno ste do sada već i sami mogli zaključiti da je reč o ruži, kraljici cveća, kako je mnogi nazivaju.

I tako se, ova divna biljka, naoružana svojim trnovitim stabljikama, hrabro kretala ka svim meridijanima. Pri tome je, u skladu sa zakonima prirode i borbe za opstanak, dolazilo do raznih spontanih ukrštanja, te su se stalno pojavljivali neke nove sorte ruža i varijeteti. Čovek je birao, izdvajao i prenosio primerke koje je smatrao najzanimljivijim, najlepšim ili lekovitim. Mnogi od tih primeraka, osim u baštama i na terasama, pronalazili su svoje mesto u proizvodnji čajeva, lekovitih supstanci, parfema, kozmetičkih sredstava. U želji da od lepog naprave još lepše, ali i u želji da ova biljka ustali svoju poziciju u sferama kontinuirane proizvodnje i trgovine, selekcionari su odigrali bitnu ulogu. Značajni napori su ulagani i još uvek se ulažu u hibridizaciju i stalno otkrivanje nekih novih oblika, boja i mirisa. Imajući u vidu da svu svoju hranu biljka uzima preko zemljišta, selekcionari su se ozbiljno pozabavili i stvaranjem podloga. Tako su stvorene i neke značajne hibridne podloge, te se pristupilo kalemljenju i dobijanju sve kvalitetnijih sadnica ruža.

Ruže su krenule u osvajanje tržišta. Kako to nalažu ekonomski zakoni, ovo osvajanje i danas traje. Danas se u proizvodnju ruža ulažu ogromna sredstva, a sve u cilju selekcionisanja boljih sorti, poboljšanje kvaliteta podloga i dobijanje semena za podloge, proizvodnju posebnih sredstava za zaštitu od bolesti i štetočina, proizvodnju specijalnih đubriva za ishranu biljke preko korena i lista, kao i u cilju iznalaženja boljih i atraktivnijih pakovanja, ambalaža i načina gajenja. Veliki broj ljudi je pronašao svoje mesto u okviru ove industrije, a trenutno vodeće zemlje u proizvodnji ruža čine Holandija, Nemačka, Italija, Mađarska, Francuska, Velika Britanija.

Poznate su francuske, engleske i nemačke zbirke ruža koje obuhvataju po više hiljada sorti. U najpoznatije svetske proizvođače ubrajaju se Rosen Tantau i Kordes-Rosen iz Nemačke, De Ruiter i Interplant Roses iz Holandije, zatim Rose Meilland i Rosa Nova iz Italije, i dr. Ruže izašle iz njihovih laboratorija mogu se pronaći kod svih ozbiljnijih proizvođača, kako u svetu, tako i kod nas.

Kod nas se pojavljuje sve veći broj ozbiljnih ružara. Ove se ruže plasiraju na naše tržište, ali se znatan broj i izveze. Zainteresovanost je sve veća, kako kod domaćeg, tako i kod stranog kupca, pa bi se, uz određeni napor i uz prevazilaženje trenutnih problema sa kojima se susreću, ne samo proizvođači, već i oni koji rade na plasmanu sadnica ruža, nivo ove grane poljoprivrede mogao znatno popeti na industrijskoj lestvici, kada je reč o obimu proizvodnje, organizaciji i profi tu.

Podloge za kalemljenje ružaruža puzavica

Svaki kalem ili sadnica ruže sastoji se iz dva glavna dela: podloge i plemenite sorte. Najnovije podloge se dobijaju hibridizacijom, a sve u cilju dobijanja sejanca koji će najbolje biti prilagođen uslovima sredine, zemljišnim uslovima, kao i sejanca koji će pri kalemljenju pokazati najbolji afinitet sa plemenitom sortom. U tu svrhu koriste se semena divljih ruža, a čiji su plodovi takođe značajni kao izvor vitamina, te se koriste u spravljanju lekova, čajeva, hrane, kozmetičkih sredstava. Kod nas su najzastupljenije ruže iz grupe Canina, ali ovde spadaju i ruže iz grupe Rubiginoza, Multiflora i Rugoza.

U upotrebi su mnoge podloge. Dosta se koristi Rosa multiflora koja je prikladna za uslove hladnih i dugih zima i za siromašna tla, ali biljke na toj podlozi ne žive dugo. Rosa canina je veoma otporna na hladnoću i pogodna je za teška tla, ali stvara dosta divljih izbojaka. U uslovima gde je period mirovanja kraći često se koristi tamno crvena penjačica „Dr Huey“ (popularan naziv za podlogu „Shafter“). Trenutno je najpopularniji selekcionisani klon „Laxa“ koji je dobar za većinu zemljišta i uslova sredine, skoro da nema trnja, stvara malo divljih izbojaka i lak je za kalemljenje.

Plemenita sorta

Za kalemljenje ruže koriste se krupni uspavani vegetativni pupoljci sa dozrelih grana koje se nazivaju plemke. Kasnije se, ukoliko se uspostavi dobar kontakt između podloge i plemke, ako

su uslovi sredine povoljni i ako se obezbedi dovoljno vode, hranljivih materija i zaštitnih sredstava, iz ovog pupoljka razvije gornji deo sadnice iz koga se razvijaju izbojci, lišće i cvetovi plemenite sorte.

Sadnice se vade u jesen, kada biljka uđe u period mirovanja ili u proleće. Ukoliko je sadnica namenjena za prodaju, ona se voskira, kako bi se zaštitila od isušivanja i spoljnih uticaja, korenov sistem se delimično skraćuje, oblaže određenim supstratom (napr. vlažnom piljevinom), koji se fiksira providnom streč folijom. Potom se, tako pripremljena sadnica stavlja u adekvatnu ambalažu na kojoj se nalazi slika ruže, kao i ostali osnovni podaci o datoj ruži. To su najčešće kutije ili kese.

Ruže se pre sadnje moraju čuvati na hladnom i mračnom mestu, kako ne bi došlo do kretanja sokova i pojave izbojaka. Sadnju je najbolje obaviti u jesen, kada to vremenski uslovi dozvole, ali se kod nas ruže najčešće sade početkom proleća.

Danas, ukoliko poželite da zasadnite ružu u svojoj bašti ili da ukrasite terasu, sadnicu možete kupiti u bolje snabdevenoj poljoprivrednoj apoteci, cvećari, ili na nekom drugom prodajnom mestu. Pre toga, trebalo bi da znate koji oblik habitusa želite, zatim kakvu boju, oblik, veličinu cveta tražite. Ruže nude ogroman izbor, od minijarurnih, prekrivača tla, ruža stablašica, pa do puzavica i penjačica, od onih sa jednim cvetom ili čajno-hibridnih koje obično služe za dobijanje rezanog cveta, do mnogocvetajućih ili polianti i buketuša ili floribundi. Što se boja tiče, tu imamo od snežno bele, do raznih nijansi žute, roze, crvene, bordo, purpurne, ljubičaste, ružičaste, ciklama, narandžaste, pa do nekih najnovijih koje predstavljaju prelaz od belog ka zelenom. Tu su i razni šatirani varijeteti i druge kombinacije više boja.

Sorte ruža

Sorte ruža su vrlo raznolike. Za ljubitelje tradicije i starih vremena, tu su stare, nostalgične, engleske ruže, a za ljubitelje modernog duha, tu su i neke najnovije selekcije koje se odlikuju čistotom boje i savršenstvom oblika. Pored sklonosti i ukusa, u izboru sorte je presudna i dužina trajanja rezanog cveta, miris, dužina drške cveta, broj cvetova u buketu kod polianti, bujnost i mnoge druge osobine. Ali, ako govorimo o preporučenom sortimentu, u smislu trajnosti, lepote i kvaliteta, u okviru ruže puzavicesvake grupe, on bi izgledao ovako:

Čajevke, čajno-hibridne ruže

Ove se ruže smatraju najplemenitijim. Nastale su složenim ukrštanjima, a vode poreklo od burbonske ruže, kineske ruže, ruže sa bliskog istoka i evropskih ruža. Prvobitno je njihov miris podsećao na miris kineskog čaja, po čemu su dobile naziv, a potom su njihove osobine menjane daljim ukrštanjima sa ružama kao što su remontantne i penetijanske. Ove ruže neprekidno cvetaju od juna do prvih mrazeva. Odlikuju ih krupni cvetovi raznih boja i mirisa. Prvenstveno služe za dobijanje rezanog cveća, ali i kao ukras bašta. Najpoznatije sorte ove grupe su: Ambasador (žuto-narandžast), Bakarole (kadifa crvene boje i jakog mirisa), Big Purple (grimizno-lila boje i jakog mirisa), Blue Moon (svetlo plave boje i jakog mirisa), Desiree (tamno ružičasta), Olivia (somot crvena), Gina Lollobrigida (zlatno žuta), Ingrid Bergman (tamno crven), Vivaldi (nežno ružičasta), Golden Monika (zlatno žuta), Maria Callas (karmin crvena), Monica (bakarno žuta oivičena crvenom), Charles de Gaulle (jorgovan plava, oštrog mirisa), Nostalgie (krem bela), Paskali (bela), Mercedes (karmin crvena), Paris (ciklama), Lady (nežno ružičasta), Landora (limun žuta), i mnoge druge.

Poliante-hibridi ili mnogocvetnice, floribunde ili buketuše

Ove ruže su dobijene ukrštanjem dalekoistočne ruže R. Multiflora sa evropskim i bliskoistočnim ružama. Zatim su vršena dalja ukrštanja sa čajnim i čajnohibridnim ružama, pri čemu su dobijene poliante – hibridi. Zatim su i poliante – hibridi ukrštane sa čajno – hibridnim ružama, pri čemu su stvorene floribunde ili buketuše Ove ruže obilno cvetaju u toku cele godine, i to u obliku grozdova ili buketa. One jako lepo deluju na otvorenom prostoru, u parkovima i na travnjacima. Najpoznatije sorte iz ove grupe su: Diana (intenzivno žuta, mirisna), La Paloma ’85 (čisto bela), Lili Marleen Suvenir – čajevka Cynthia Brooke – hibridna čajevka Adelaided Orleans – puzavica (krv crvena), Red River (vatra crvena), Rumba (plameno narandžasta), Samba (zlatno žuta do blešteće crvena), Nina Vaibel (tamno crvena), Diadem (nežno ružičasta), La minuet (roze-bela), Mini yellow (tamno žuta).

Penjačice i puzavice

Ove ruže su nastale hibridizacijom R. Wichuriana i drugih ruža, kao i ukrštanjem sa R. Multifl ora i drugim prirodnim penjačicama. Imaju jako izražene izbojke, 2 do 3 metra. Izdanci se obično vezuju za neku podlogu, za ograde, pergole, stubove i slično. Veoma su dekorativne, i uglavnom cvetaju cele sezone. U najpoznatije sorte spadaju: Fontana (tamno crvena, Don Juan (somotasto tamno crvena, baršunasta, sa jakim mirisom), Santana (krv crvena), Lawinia (intenzivno ružičasta, jakog mirisa), Salita (oranž blistava), Simpathie (grimizno crvena sa ružičastom nijansom u sredini cveta), Handel (krem bela sa crvenim rubovima, laganog mirisa), Westerland (svetlo narandžasta), Parada (nežno crvena).

Minijaturne ili patuljaste ruže

Ovo je malobrojna grupa ruža u odnosu na ostale. Dobijene su od kineske patuljaste ruže. Žbunići su visine do 25cm i imaju sitne cvetove koji pokrivaju celu biljku u toku čitave vegetacije. Koriste se za oivičavanje staza, ali ih najčešće možemo videti na balkonima, gde se gaje kao saksijsko cveće. U najpoznatije sorte ubrajamo: Daniela (nežno roze), Cosette (čisto roze), Maidy (crveno bela), Orange Juwel (narandžasta), Teeny Weeny (ružičasta), Sneeprinsesse (bela), Cha Cha (crvena, spolja žuta), Blue Parade (lila roze), Bubikopf (tamno ružičasta), White Gem (bela).

Grmolike ruže

Ovde spadaju sorte koje imaju bujan rast i formiraju široke žbunove visine 1,5 do 2m. Dugo cvetaju i veoma su otporne na bolesti, štetočine i hladnoću. Obično se sade kao žive ograde, a najpoznatije sorte su: Westerland (smeđe žuta), Bonanca (žuta, šatirana crveno), Ulmer Minster (krv crvena), Kordes Brilliant (vatreno oranž).

Ruže pokrivačice tla

Ovo su novije ruže koje imaju poleglo stablo, tj. grane pužu po tlu. Pogodne su za žardinjere, za padine, zidove. Dve biljke pokriju 1metar kvadratni. Najpoznatije sorte su: Swany (snežno bela), The Fairy (ružičasta), Rotelfe (krv crvena), Sommerwind (ružičasta).

Nostalgične ruže

Ove ruže su sve modernije u Evropi. Podsećaju na starinske engleske sorte. Cvet imsorte ruža je pun i loptast, izraženog mirisa i prisutan je tokom cele godine. U najpoznatije sorte spadaju: Piano (svetlo crvena), Golden Tauer (blago krem do tamno žuta), Bidermaier Garden (bela sa crvenkastom bojom), China Girl (limun žuta), Pastella (krem sa roze prelivom), Marie Antoinette (oranž, prijatnog mirisa), Red Berlin (tamno crvena), Black Magic (tamno crvena), Goldelse (bakarno oranž), Ashram (braon oranž), Red Haze (svetlo crvena), Hoby (pink), Elfe (prljavo beli).

Ruže stablašice

Proizvodnja ovih ruža traje pet godina. Za njihovu proizvodnju je, osim podloge i plemke potrebno posedovati i posrednika. Mogu biti kaskadnih formi, zatim žalosnih ili visećih, ali i u obliku velike lopte ili malog žbuna. Imaju osobine kao i obične ruže, s tim što se mogu sadniti u velike saksije ili žardinjere. Perspektivne su i kod nas je proizvodnja stablašica tek u povoju.

Pogledajte još sekcija o ružama

 

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.