четвртак, 5. мај. 2022. 12:05

Da li je povećava prodaja meda u Srbiji iy godine u godinu ?

Ne samo da se radi o izuzetno lekovitom proizvodu, već je zabeleženo i vrlo brzo delovanje meda. Karakteriše se kao posebna vrsta prirodne hrane, koja je naročito specifična po svom energetskom sastavu, inače vrlo složenom.
Prodaja meda usmerena je na cvetni i šumski, koji se i karakterišu kao dve osnovne vrste ove prirodne hrane. U Srbiji konkretno, najčešće se mogu naći u prodaji bagremov ili livadski med.
Kako je osnovna podela na cvetni i šumski, tako je i sasvim logično da cvetni med potiče od pčela koje prikupljaju cvetni nektar, a šumski med je onaj koji nastaje od prikupljanja cvetnog nektara i nektara sa različitih vrsta drveća. Obično se cvetni med smatra kvalitetnijim, jer je utvrđeno da ima više minerala i ostalih hranljivih materija nego šumski.

Kroz istoriju, med je često bio korišćen kao zamena za šećer. Kako je vreme odmicalo i proizvodnja meda rasla, tako je sve više ljudi bilo svesno njegovih lekovitih karakteristika.

Za šta je sve dobar med ?

Na prvom mestu se smatra da med utiče blagotvorno na celokupan organizam jačajući njegove odbrambene snage. Jedan od razloga zašto je prodaja meda na visokom nivou jeste i taj što utiče pozitivno na probavu i cirkulaciju, a primećeno je i da pomaže obnavljanju krvi i tkiva, te da jača srčani mišić.

Zahvaljujući svom sastavu, koji podrazumeva obilje lekovitih elemenata, med ima pozitivan učinak i na organizam kada je izložen stresnim situacijama. Uz sve to potpomaže uklanjanju toksina iz ljudskog organizma, a poznato je da med ima i antibakterijsko i protivupalno dejstvo.
Vrlo je lak za probavu, a poznat je i po tome što povećava nivo energije u organizmu, te pomaže i kod nesanice.

U zavisnosti od toga koja vrsta meda je u pitanju, može da pokaže naročito blagotvorna dejstva za određene tegobe i stanja. Primera radi, prodaja meda od kestena je uvećana u poslednje vreme, prosto zato što je utvrđeno da on pomaže ljudima koji imaju oboljenje prostate, ali i creva i želuca. Blagotvorna dejstva meda od lipe mogu da osete ljudi koji pate od problema sa disajnim organima, kao i sa bešikom i bubrezima, ali ta vrsta meda nije preporučljiva kod onih koji imaju poteškoća sa krvnim pritiskom.

Kako nastaje med ?

Vredne pčelice prikupljaju nektar sa različitih biljaka, te ga pretvaraju u med. Zapravo dok prikupljaju nektar, one ga u isto vreme mešaju sa prirodnim sokovima koji nastaju u njihovim organima za probavu i žlezdama.
Priroda je sve to vrlo lepo uredila, pa pčele koje su prikupile cvetni nektar zatim ga predaju onim pčelama, čija je uloga da ga sipaju u saće. Zanimljivo je da one tokom kog procesa razgrađuju saharozu na glukozu i fruktozu, odnosno grožđani i voćni šećer. Posle toga med zrije u saću, a zatim sledi prodaja meda.

Interesantan je podatak da količina vode pre sazrevanja meda u saću iznosi oko 40 do 50 procenata, a kada se smanji na oko 20 procenata, onda se smatra da je med to zreo i spreman za upotrebu.

Kako se pravilno koristi med ?

U ovoj prirodnoj hrani se nalazi mnoštvo vitamina i minerala. Izuzev vitamina C i D, odnosno B 1, B 2, B 5 i B 6, u medu se nalaze i vitamini K i E. Prisutni su joj brojni minerali, a pored ostalih tu su gvožđe, jod i fosfor, zatim kalcijum, magnezijum i kalijum, kao i selen i cink, ali i mnogi drugi.

Treba imati na umu da je ovo odličan način zamene za beli šećer, pa ne čudi što je prodaja meda u našoj zemlji povećana, jer sve više ljudi shvataju benefite koje imaju od njegovog korišćenja.
Kada je u pitanju pravilno konzumiranje meda, to sve zavisi u principu od toga za koju svrhu se koristi i koja vrsta meda je u pitanju.

Uopšteno rečeno, radi se o namirnici koja može da bude konzumira na svakoga dana u manjoj količini, osim ako neka osoba nema alergijske reakcije na ovu namirnicu.
Još ako se uz med koristi i limun, zatim i biljni čaj po izboru, nema nikakve sumnje da će imati još bolji učinak.

Bez obzira koji med je u pitanju, prodaja je svakako na visokom nivou u našoj zemlji, ali se najčešće ljudi odlučuju za livadski ili bagremov med. A njih mogu konzumirati ili razmućene u mlakoj, odnosno hladnoj vodi, kao i u mlakom biljnom čaju ili jednostavno bez ičega, kada med zaista i pokazuje najveći učinak.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.