четвртак, 5. мај. 2022. 11:05

Koja je najbolja hrana za pse ?

U današnje vreme, kada veliki broj ljudi odlučuje da u svojim domovima drži pse, i te kako bi trebalo da vode računa i o potrebama svojih kućnih ljubimaca. Na veliku žalost, mnogi vlasnici pasa ili nisu toga svesni ili nisu dobro informisani, pa i ne vode računa mnogo o tome koja je najbolja hrana za pse Beograd najbolja za njihovog kućnog ljubimca i često ih hrane neadekvatno.

A zapravo je dobro poznato da ukoliko psima ne bude obezbeđena maksimalno kvalitetna hrana u toku dana, onda će oni vremenom imati manjak energije, a sigurno će se i loš način ishrane odraziti na kvalitet njihovog krzna i generalno na njihovo postojanje uopšte.

Ne treba zaboraviti da osnovni uslov, koji treba da bude ispunjen da bi i pas i mačka, odnosno svi ostali kućni ljubimci mogli da napreduju na najbolji mogući način, obezbeđivanje optimalnih uslova za život, a koji su u velikoj meri slični uslovima, koje te životinje imaju u prirodi. Ne odnosi se to samo generalno na životne navike, nego i na ishranu.

Treba imati na umu da hrana za pse svakako primarno treba da bude usmerena na meso, s tim što je idealno ukoliko se kombinuju meso i namirnice biljnog porekla.

U tom smislu su sprovođenja različite istraživanja, u okviru kojih je psima prvo ponuđena kvalitetna prirodna hrana u velikoj količini, što znači da su učesnici tog istraživanja praktično imali mogućnost da izaberu koja im se hrana za psa najviše dopada. Tokom tog istraživanja je primećeno da su samo u prvih nekoliko dana psi nastojali da konzumiraju velike količine mesa, ali da su kasnije promenili svoje navike vezano za ishranu. Zapravo su unosili hranu koja je podrazumeva svega oko 30% proteinskih namirnica, dok je preostala količina bila usmerena uglavnom na namirnice biljnog porekla.

Isto tako je bilo sprovedeno istraživanje, na osnovu koga je utvrđeno da čak i psi, koji uopšte ne konzumiraju meso, mogu da imaju kvalitetno zdravlje. Međutim, ukoliko se i vi odlučite za opciju da hrana za pse Beograd bude usmerena isključivo na namirnice biljnog porekla, odnosno da svom kućnom ljubimcu jednostavno ne dajete mesne obroke, onda po savetu veterinara treba voditi računa o dozvoljenom nivou proteina u ishrani, odnosno o unosu dovoljne količine određenih vitamina.

Kako se hrane psi ?

Bez obzira da li vlasnici o tome vode naročito računa ili ne, svako od njih bi trebalo da bude upoznat sa time i da je hrana za pse Beograd zasnovana isključivo na proteinima. Proteini životinjskog porekla smatraju se najbitnijima za ishranu pasa. Naravno da u zavisnosti od rase pasa, ali i od odluke njihovog vlasnika zavisi da li će ti proteini životinjskog porekla biti dobijeni iz svežeg ili termički obrađenog mesa, odnosno iz kupovne hrane koja je namenjena psima.
Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da priprema na hrana za pse Beograd svakako treba da podrazumeva pečeno meso ili kuvano, a ređe ono koje je u svežem stanju, prosto zato što se može dogoditi da u svežem mesu postoje određene bakterije, koje mogu negativno da utiču na probavni sistem pasa.

Naravno da ishrana treba da bude raznovrsna, te da uz mesne obroke, hrana za pse treba da obuhvati i obroke koji su zasnovani na namirnicama biljnog porekla, kako bi pas napredovao na najbolji mogući način.

Šta treba da sadrži kvalitetna hrana za pse ?

U principu je potpuno svejedno da li će se vlasnici pasa odlučiti da pripremaju obroke za svog kućnog ljubimca ili im je jednostavnija kupovna hrana za pse Beograd, jer je svakako važno da ona bude raznolika.
A što se tiče nutritivnih vrednosti, neophodno je da se u ishrani pasa nađu ne samo proteini, nego i ugljeni hidrati, masti i aminokiseline, kao i minerali i vitamini. U tom smislu se i vodi računa o tome kako se proizvodi hrana za pse u Beogradu, a kako nakon unosa takvih namirnica ne bi bilo potrebe za unosom dodatnih vitaminskih preparata.

Kada su u pitanju proteini, njihova osnovna uloga u ishrani pasa jeste da osiguraju aminokiseline, koje se smatraju ključnim za optimalno funkcionisanje životinja. Uopšteno rečeno, neophodno je da psi unose 1,5 g proteina u toku jednog dana i to na svaki kilogram njihove telesne težine. Naravno da je ovo samo uopšteno, jer postoji i drugačija preporuka, pa je iz tog razloga svakako dobro prethodno se posavetovati sa veterinarom o tome.

Naravno da se to ne odnosi na sve proteine, prosto zato što ima onih u okviru kojih se nalazi idealan odnos 10 osnovnih aminokiselina, kao što ima i onih koji su zapravo takozvani prazni. U većini slučajeva, goveđe ili pileće meso kao izvor proteina se uzimaju kao najbolja opcija kada je u pitanju hrana za pse Beograd. Upravo iz tog razloga treba vrlo pažljivo čitati šta piše na ambalaži, te dati svom kućnom ljubimcu najbolju moguću ishranu.

A što se masti tiče, ma kako to nekome zvučalo, u ishrani pasa je ona i te kako značajna, budući da se smatra odličnim izvorom energije, što pozitivno utiče na zdravu i kvalitetnu dlaku i kožu pasa. Kao najkvalitetniji izvori masti kada je u pitanju hrana za pse Beograd se pominju svinjska i goveđa mast. Izuzev njih, kao kvalitetan izvor masti se uzimaju i biljna ulja, kao i riblje ulje.

Pored proteina i masti, najbolja hrana za pse Beograd svakako treba da sadrži i vlakna, kao i ugljene hidrate, a koje je najbolje konzumirati iz ovsa, pšenice i pirinča, te drugih žitarica.
Još treba napomenuti i to da se svakako razlikuje hrana za pse Beograd po uzrastu pasa, tako da hrana za štence podrazumeva drugačije karakteristike nego hrana za starije pse.

I pored svega toga, uvek je preporuka osluškivanje svog kućnog ljubimca, tako da mu treba svakako ponuditi onu hranu za koju vlasnici budu utvrdili da mu najviše i prija. A bez obzira koliko bila kvalitetna hrana za pse, lako se može desiti da ona vašem ljubimcu ne prija iz nekog razloga, te u tom slučaju ne treba insistirati na njenom konzumiranju, već mu jednostavno ponuditi odgovarajuću zamenu.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.