уторак, 8. новембар. 2011. 01:11

Mala košnicina buba, najnovija pčelinja štetočina u SAD, bila je prvo primećena na Floridi u proleće 1998. Pre njenog otkrića u SAD, znalo se da buba postoji samo u suptropskim prostorima Afrike. Kako je ona našla svoj put u Severnu Ameriku, nije pouzdano potvrđeno. Pošto se odrasle bube hrane voćem a naročito se nalaze na dinji cerovači (cantaloupe), moguće je da su bube slučajno unešene u zemlju putem isporuka voća poreklom iz Afrike.

Dok se mala košnicina buba ne smatra ozbiljnom štetočinom u južnoj Africi, neki Floridski pčelari koji doživljavaju velike najezde bube videli su brza propadanja jakih društava. Od početka februara 1999, buba je otkrivena na pčelinjacima u Floridi, Džordžiji i Severnoj i Južnoj Karolini. One su takođe nađene u komorama meda (medištima) koje su poslate na sever iz Floride, ali su bile uništene. Do sada, oblasti gde se buba uspešno nastanila izgleda da su ograničene na regione duž Istočne obale SAD. Ovo je verovatno zbog postanja peskovitog zemljišta u ovim oblastima koje omogućava bubi da uspešno kompletira životni ciklus. Do danas, najezde buba koje su napale društva u S. Džordžijii, a koja nisu pronađena na peskovitom zemljištu, nisu dosegle nivo gubitaka. 

Opis

Odrasla buba je mala (oko 1/3 veličine pčele), crvenkasto smeđe ili crne boje i prekrivena tankim dlačicama. Larve su male, krem boje i slične su po izgledu larvama mladog voštanog moljca. Larve bube, od larve voštanog moljca, mogu se razlikovati pregledom nogu. Larve bube imaju tri para nogu odmah iza glave. Larve voštanog moljca, kao sve larve moljaca i leptira, imaju tri para nogu odmah iza glave, ali uz to imaju seriju parnih lažnih nogu koje se protežu dužinom tela. Lažnih nogu kod larve bube nema. 

Životni ciklusmala kosnicina buba

Odrasle ženke polažu svoja jaja u velikim količinama na ili u blizini voštanog saća. U južnoj Africi izležena jaja za nekoliko dana daju veliki broj malih larvi. Larve se hrane polenom i voskom ali će takođe jesti med, pčelinja jaja i larve pčela. One završavaju svoju fazu larve za 10 do 16 dana i onda padaju na zemlju u kojoj prelaze u lutku. Odrasle bube se pojavljuju iz zemlje otprilike za 2 do 4 nedelje. Ženke su sposobne da polažu jaja otprilike jednu nedelju nakon izlaska iz zemlje. One su dobri letači i lako se šire na nova društva gde odlažu jaja da otpočnu stvaranje nove generacije.

Bliska posmatranja društva napadnutog bubom u Džordžiji pokazala su da bube potpuno prekidaju proces razmnožavanja tokom zime. 

Gubici

Dok se ova buba smatra manjom štetočinom u Južnoj Africi, dosadašnja iskustva u SAD sugerišu da ona ima potencijal i da bi mogla da postane štetočina od značajne ekonomske važnosti, u najmanje nekoliko oblasti. Da li se ona može ili ne može uspešno nastaniti u umerenim klimatskim regionima ili regionima bez peskovitog zemljišta još nije poznato. Ovaj podatak će biti ključan u određivanju njene važnosti kao štetočine na severoistoku SAD.

U Severnoj Americi, izgleda da su bube već u mogućnosti da preuzmu jaka društva uz mali otpor pčela. Nekoliko buba može proizvesti masu larvi. Pored toga što konzumiraju resurse pčelinjeg društva, prema studiji dr A.E. Lundic-a, odrasle bube prazne svoja creva u med uzrokujući da on provri i da iscuri iz saća. Pune komore meda pohranjene u skladištu ili u košnicama iznad zbežišta i slabe košnice sa medom ali sa malo pčela, izgleda da su u najvećoj opasnosti. Kada je najezda male košnicine bube velika, čak i kod jakih društava, matica će prestati da leže jaja, a pčele će pobeći. 

Otkrivanje

Svi pregledi košnica treba da su izvedeni tako da se vodi računa o ovoj štetočini. Kod otvaranja košnice u kojoj se nalaze bube, one će se primetiti kako trče preko saća da bi našle mesto za skrivanje. Odrasle se takođe mogu otkriti ispod gornjeg poklopca ili na podnjači. Ako je najezda velika, onda se i odrasle bube i gomila larvi mogu videti na saću i podnjači. Ove larve ne proizvode svilene tunele, opne niti čaure u košnici (kao što to radi voštani moljac).

Prema brošuri o Entomološkim podacima insekata, serija «Mala košnicina buba» koju je priredio Mike Hood (Klemson Univerzitet), varoa lepljive ploče su bez uticaja za upotrebu u otkrivanju odraslih buba. Bube se kreću sa lakoćom popreko lepljivog materijala čak i ako su ploče premazane sa lepljivim materijalom kao što je Tangle Foor. Međutim, talasasti karton sa odvojenim papiron sa jedne strane, postavljen na podnjaču u zadnjem delu košnice, uspešno se koristi u otkrivanju odraslih buba. Izgleda da bube traže sklonište u talasastom delu kartona. Plastični talasasti «karton» je poželjniji pošto će pčele požvakati sav običan karton.

Paketi pčela i nukleusi – selidbena društva koja se vraćaju iz regiona napadnutim bubom u južnim državama, i nukleusi i pakovanja proizvedena i dovezena iz ovih oblasti su od većeg rizika da budu napadnute bubama. Prokisao med izuzev iz punih komora u medištu, koji čeka da bude isceđen, ili u aktivnim društvima, je znak da bi mogla biti prisutna košnicina buba. Prokisao med će širiti miris “narandže u procesu truljenja”.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.