уторак, 8. новембар. 2011. 02:11

parenje golubovaGolub služi čoveku za razonodu, uživanje, ukras i kao kvalitetna hrana. U nekim zemljama uzgoj golubova je izvor egzistencije mnogih domaćinstava. Kada je u pitanju parenje golubova važno je pravilno izabrati jedinke za buduće roditelje što je uslovljeno uzgojnim ciljem koji može biti određena boja perja, dužina i visina leta, propravljanje plodnosti, prinos i kvalitet mesa itd.

Mužjaka i ženku koje smo odabrali na osnovu uzgojnog cilja odnosimo u kavez za parenje golubova koji mora da bude tri puta viši od visine golubova koje sparujemo. Nakon nekoliko dana ćemo primetiti da mužjak leži (obično u uglu) i doziva ženku gukanjem. Parenje golubova obično traje 3-7 dana ali može da se dogodi da ženka odbija mužjaka i u tom slučaju ga treba zameniti.

Samo parenje golubova se odvija tako da mužjak guče, razmeće se perjem i šepuri pred ženkom. Ženka na udvaranje odgovara podizanjem i spuštanjem krila i repa. Posle toga golubovi kljunovima počinju da se ljube što je znak da su upareni. Nakon toga ženka se gnezdi u mestu omogućavajući mužjaku da izvrši akt parenja. Posle toga golubovi ritualno polete.

Po sletanju mužjak blago udara ženku u glavu terajući je u gnezdo, a ima slučajeva i kada mužjak leži u gnezdu i ženku doziva gukanjem.

Kada se golubovi sami sparuju u slobodnom uzgoju interesantna je činjenica da se u 8 od 9 slučajeva sparuju golubovi iste boje, rase i veličine. Ipak, plansko sparivanje golubova, ima mnoge prednosti jer tako kontrolišemo uzgojni cilj.

Golubove koji su upareni iz kaveza za sparivanje premeštamo u kavez sa gnezdom. Oko nedelju dana kasnije od parenja ženka snese prvo jaje a zatim nakon 24-48 sati drugo jaje.

Posle toga mužjak i ženka naizmenično leže na jajima iz kojih se za oko 18 dana izlegu mladi golubovi. Isto kao što su mužjak i ženka marljivo ležali na jajima tako leže naizmenično na mladima dok ne porastu toliko da imaju vlastitu termoregulaciju. U hranjenju mladih golubova od momenta kada se izlegu do momenta napuštanja gnezda jednako učestvuju i mužjak i ženka.

 

Ocena: 3,00 od 1 glasova 1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5

Komentari su zatroveni.