понедељак, 6. јун. 2022. 15:06

Ako ste imali priliku da u skorije vreme posetite prestonicu Srbije, sigurno ste mogli da primetite da pekare Beograd nisu kao što su nekad bile.

Ranije je bilo gotovo uobičajeno da se na svakom koraku u glavnom gradu Republike Srbije mogu primetiti pekare. Iako je možda njihova ponuda bila oskudnija, danas ih nema brojčano toliko, ali se mogu pohvaliti i više nego obimnom i kvalitetnom ponudom.

Međutim, ono što mnogi Beograđani starije životne dobi pamte svakako su starinske, tradicionalne pekare Beograd, u kolima su se uglavnom prodavala klasična peciva, poput pogačica, kifli ili đevreka, kao i bureka. U današnje vreme, sve je manje takvih pekara, a sve više onih koje nastoje da obogate svoju ponudu, pa nije ništa čudno što pojedine pekare Beograd nude čak i kuvana jela, različite slatkiše i druge specijalitete.

Najstarije pekare u Beogradu

I mada nema spora da su pekare u Beogradu postojale i pre toga, zvanično se kao najstarija pominje pekara koja se nalazi u blizini Botaničke bašte i radi još od 1885. godine.
Postoje podaci da su ranije pekari uglavnom bili Grci, odnosno Cincari, mada su te pekare Beogradu uglavnom prodavale samo hleb.

Kako je vreme odmicalo, tako je njihova ponuda proširivana, pa su se osim hleba na rafovima brojnih pekara u glavnom gradu Republike Srbije mogle naći i kifle, a kasnije i đevreci i pogačice, ali i druge vrste proizvoda, koji su podrazumevali jednostavniju pripremu.

Postojale su i pekare Beograd koje su bile isključivo specijalizovane za burek, a danas je njih sve manje, uzevši u obzir da je praktično nemoguće da opstanu ukoliko prodaju samo burek sa sirom ili sa mesom, odnosno prazan, što je ranije bilo gotovo uobičajeno. Takve pekare u Beogradu gotovo da više ne postoje, ali svakako ima onih koje su fokusirane više na kvalitet, a ne toliko na kvantitet. U takvim pekarama mogu se naći uglavnom kifle, burek i pogačice, kao i kifle sa sirom, te eventualno štrudla sa makom, orasima ili višnjama, kao i pite sa jabukama ili višnjama. Ukoliko naiđete na takvu pekaru u glavnom gradu, zastanite i uživajte u ukusima i mirisima svog detinjstva.

Da li su pekare u Beogradu ono što su nekad bile?

Isključivo u zavisnosti od toga koga budete pitali o tome da li su pekare Beograd koje danas možemo videti slične nekadašnjima, zavisiće i odgovor. Oni manje zahtevni stanovnici glavnog grada reći će da su savremene pekare u Beogradu i te kako kvalitetne, što se sasvim sigurno ne može osporiti. Prosto, njihova ponuda je i više nego obimna, ali čini se da zbog svoje moderne opremljenosti i praktično gotovo industrijskih pravljenih proizvoda, ukus takvog peciva ne može da se meri sa ukusom po kome su nekada pekare Beograd bile i te kako prepoznatljive.

Primera radi, nešto manje od 30 pekara je postojalo 80 – ih godina prošlog veka na području prestonice Republike Srbije. U današnje vreme, takvih malih pekara nema ni upola manje, a pitanje je do kada će i one opstati, jednostavno zato što postoje pekare Beograd koje imaju mnogo bogatiju ponudu.

I dok pripadnici mlađih generacija i ne vide neku naročito razliku, oni koji se sećaju kako su ranije izgledale pekare Beograd i kakve su proizvode imale u ponudi i te kako tu razliku primećuju. U prošlosti je bilo sasvim uobičajeno da vlasnik određene pekare u Beogradu bude zadužen za izradu testa ili da ima iskusnog pekara, koji je tu godinama. Samim tim su i kupci bili naviknuti na određeni ukus, što je danas vrlo retko slučaj. Zapravo, danas u velikoj meri pekare Beograd mogu da se smatraju industrijskim, prosto zato što retko u kojoj može da se kupi pecivo koje je izrađeno ručno sa puno ljubavi, strpljenja i znanja, kao što je to nekada bilo.
Ipak, to i dalje ne znači da beogradske pekare ne mogu da se pohvale izuzetno bogatom i vrlo kvalitetnom ponudom. U većini njih danas postoji čak i mogućnost da pojedete picu, što je nekada bilo gotovo nepojmljivo. Nekada se tačno znalo da pekare Beograd prodaju određeni broj proizvoda, poput đevrejka, kifli ili domaćeg hleba, a bilo je i onih u čijoj ponudi su se nalazili kako prazan, tako isto i burek sa mesom i sirom, zatim perece i štapići, te pogačice i trouglići, kao i neki drugi klasični proizvodi od lisnatog testa.

Poznato je da svako vreme nosi neke svoje karakteristike, pa u tom smislu nije ništa čudno što pripadnici mlađih generacija i ne razmišljaju o tome da li su proizvodi koje nude pekare Beograd kvalitetniji ili ne, odnosno da li su izrađivati ručno ili se možda radi o polusmrznutim, odnosno smrznutim proizvodima, koji su nastali industrijski, već jednostavno biraju šta im se najviše dopada od ponuđenog. Naravno da ima i onih stanovnika glavnog grada koji se i dalje trude da podrže samostalne pekare Beograd, kako bi još dugo godina opstali i da bi i kupci mogli da uživaju u prepoznatljivi mirisima i ukusima.
Mnogi od nas se i te kako dobro sećaju svog detinjstva i mirisa svežeg hleba koji se širio iz lokalne pekare u Beogradu, ali se mora priznati da je toga sve manje. Zato i treba poštovati vreme i njegove karakteristike, te se jednostavno prilagoditi koliko god je to moguće.

Ma koliko da neko pati za prošlošću u tom smislu, ne može se osporiti da mnogobrojne pekare u Beogradu mogu da se pohvale i više nego kvalitetnom i obimnom ponudom. U tom smislu svaki stanovnik glavnog grada ili njegov posetilac može da pronađe pecivo, čijim ukusom će biti i više nego zadovoljan.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.