петак, 26. август. 2011. 16:08

ventilacioni sistemi za štaleVentilacioni sistemi neophodni su u štalama ne samo kako bi se stoka dobro osećala, već i kako se vaši prihodi ne bi umanjili. Krave muzare su veoma osetljive na toplotu. Idealna temperatura za krave vrste Holstein Friesian, u proizvodnji, jeste između 5 i 15˚C. Temperature iznad 20˚C, pogotovo u kombinaciji sa velikom vlažnošću, mogu lako prouzrokovati stres. Krave stvaraju puno toplote, ali im je teško da se te toplote oslobode. Kao rezultat toga, njihov unos hrane je manji. One ostaju u uspravnom položaju dok preživaju, njihova brzina disanja se ubrzava. Ovo može dovesti do acidoze rumena, slabije otpornosti i povećanog rizika od infekcije, uključujući mastitis.

Rashlađivanje

Što je štala rashlađenija – to bolje. Tokom toplog perioda krovni svetlarnici imaju negativan uticaj. Savetuju se ventilacioni sistemi koji bi izbacivali topli vazduh iz zgrade. Vertikalni ventilacioni sistemi mogu da stvore prijatnu cirkulaciju vazduha, pogotovo ispod krovova sa insulacijom. Otvoreni bokovi (kompletni ili delimični) štale mogu proizvesti dobru bočnu ventilaciju tako da se u njoj stvori klima koja je pogodnija za krave. Nikada ne ostavljajte vrata otvorena. Promaja utiče na krave, koje su inače osetljive na nju, i povećava rizik od pojave mastitisa.

Hlad

Krave se tokom leta izvode na pašu, ili su na pašnjacima, i potreban im je hlad tokom najtoplijih delova dana. Potrudite se da im omogućite da pronađu hlad. Ukratko: što rashlađenija štala i što je bolja kontrola vlažnosti u njoj, to su bolje šanse normalnog unosa hrane. A pravilan unos hrane čini krave zdravijim.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.