четвртак, 5. мај. 2022. 12:05

Koje standarde moraju da poštuju mesare u Beogradu i Srbiji?

Takozvani HACCP standard (Hazard Analysis and Critical Control Point), odnosno Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke je vrlo značajan za proizvodnju i prodajnu namirnica. U pitanju je sistem kontrole kvaliteta, koji imaju obaveze pored ostalih da poštuju i mesare u Beogradu.

Osnovni cilj koji HACCP standard ima jeste da se uvede sistem kontrole, koji će dovesti do toga da namirnice koje se nalaze na tržištu budu bezbednije u zdravstvenom smislu.

Međutim, treba imati na umu da su HACCP standard prvo uveli veliki sistemi, a da brojne mesare u Beogradu nastoje da proizvode koje stavljaju u prometu usklade sa pomenutim standardom kvaliteta.
Do 2009. godine su svi imali obavezu prema Zakonu o veterinarstvu da u svoje poslovanje uvedu i smernice, koje navodi HACCP standard. Dobro je poznato da veterinarska inspekcija redovno kontroliše sve pravne subjekte, pa tako i mesare Beograd, kako bi kupcima bile dostupne namirnice visokog kvaliteta.

Kako odabrati najbolje mesare ?

Za starije građane srpske prestonice, najbolje mesare Beograd su bile one koje su se nalazile u njihovom komšiluku i i u kojima su generacije i generacije iste porodice kupovale meso za upotrebu.
Međutim, vremena se menjaju, tako da je sve manje takvih mesara, osim po beogradskim pijacama uglavnom. Danas mnogi kupuju meso u supermarketima, iako je i te kako dobro poznato da privatne mesare Beograd nastoje da zadrže svoje mušterije, nudeći im prvoklasno meso, ali i proizvode od mesa.

Nije zgodno među brojnim mesarama navesti koja je od njih najbolja, jer to isključivo zavisi od navika, ali i od mišljenja svakog pojedinačnog stanovnika glavnog grada.

Koliko često treba jesti meso ?

Sve više ljudi u poslednje vreme se okreće zdravom načinu ishrane, ali uprkos tome mesare Beograd su i dalje dosta posećene. Zapravo, bez obzira koliko neko teži da se zdravo hrani, definitivno sve vrste namirnica treba da budu zastupljene u ishrani, kako bi organizam optimalno funkcionisao.

U tom smislu, stručnjaci iznose određene preporuke o tome koliko često treba jesti meso. Međutim, kako to obično biva, često su te informacije potpuno oprečne. Tako ima onih, koji smatraju da bi meso trebalo jesti samo jednom u toku sedmice, kao što ima i onih koji iznose mišljenje da bi barem tri do četiri puta meso trebalo u toku jedne sedmice da se nađe na trpezi.
Zapravo, ne bi trebalo slušati ni jedne ni druge, već isključivo svoj organizam i njegove potrebe. U tom smislu nekome može prijati da posećuje mesare Beograd svakodnevno i da kupuje odabrano parče mesa, a opet biće i onih, čijem organizmu je sasvim dovoljno da jednom u toku sedmice konzumiraju meso odabrane vrste.

Šta razlikuje dobre i loše mesare ?

Pre nego što pokušamo da odgovorimo na pitanje, treba imati u vidu da pojedine mesare mogu biti okarakterisane kao najbolje, odnosno najgore, budući da to isključivo zavisi od potreba i navika samog kupca. Nekome će jedna mesara na primer biti odličan izbor, prosto zato što zadovoljava njegove potrebe, a opet će biti i onih kupaca koji su nezadovoljni ili uslugom ili kvalitetom mesa upravo u toj mesari.

Iz tog razloga je vrlo nezahvalno iznositi mišljenje o tome koje su mesare Beograd najbolje, odnosno koje se mogu okarakterisati kao najlošije. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je najbitnije da kupci budu zadovoljan kvalitetom mesa, a tek onda i uslugom. Ukoliko, primera radi neko ima odličan odnos sa mesarom, ali kvalitet mesa u toj mesari nije na visokom nivou, definitivno znači da bi trebalo da potraži neku drugu mesaru u glavnom gradu, u kojoj će obavljati kupovinu. U tom smislu, mnogo je važnije da kupac može u okviru konkretne mesare u Beogradu da kupi upravo onu vrstu mesa, koju želi, pa je to primarno čime se treba rukovoditi prilikom izbora mesare. Svakako jeste važno i kakav odnos trgovac ima sa kupcima, ali je to ipak na drugom mestu.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.