понедељак, 12. септембар. 2011. 13:09

briketi za grejanjeBriketi za grejanje osim veoma visoke kalorijske vrednosti odlikuju se i odsustvom štetnih gasova i neznatan ostatak pri sagorevanju, prilagodljivošć svim vrstama peći, ekonomskom isplativosti i brojnim drugim prednostima, koje briketu sa pravom daju epitet čistog goriva.

Najveća fabrika za proizvodnju alternativnih toplotnih energenata od biljnih ostataka u Srbiji pod nazivom Varotech nalazi se u Mladenovu, pored Bačke Palanke. Prostire se na oko 4000 m2 a godišnji kapacitet fabrike je 15000 tona gotovog proizvoda, od toga 8000 tona čine briketi za grejanje (35 tona dnevno), a osim briketa, fabrika ima i pogon za proizvodnju peleta (sitniji briket proizveden isključivo od piljevine, takođe visoke kalorične vrednosti) čiji je dnevni kapacitet 30 tona dnevno odnosno 7000 tona godišnje.

Prema rečima šefa proizvodnje, Dragana Medića, najveći procenat briketa (70%) čini piljevina bukve, jasena i hrasta dobijena od ostataka prilikom proizvodnje parketa, dok preostalih 30 % čini sojina slama, žitna slama i kukuruzovina, koja se sakuplja sa okolnih njiva, u prečniku od 30 km. Linije za briketiranje uvezene su iz Danske i Švajcarske. Osnova linije je mehanička presa za briketiranje sa ekscentričnom pogonom, koja proizvodi brikete pod visokim pritiskom sabijanja. Briketi za grejanje su potpuno ekološki, bez dodataka vezivnih sredstava kao što su lepak, ulje ili katran, čime je eliminisan neugodan miris pri sagorevanju a takođe nema štenih gasova. Neznatan ostatak nakon sagorevanja može se koristiti kao đubrivo. Varotech briketi za grejanje imaju visoku kalorijsku vrednost od 5000 cal i sadržaj vlage 10% i mogu se koristiti u svim pećima, roštiljima, kaminima itd. Proizvod odgovara svim evropskim standardima i izvozi se u Italiju, Austriju i Sloveniju.

Čisti i isplativi

Osim što su ekološki, briketi za grejanje su i ekonomski isplativo gorivo. Jedna tona briketa, košta oko 110 evra a menja 3-4 metara tvrdog drveta ili 500 l lož ulja ili 600 kubika gasa. Jedna tona briketa ekvivalentna je jednoj toni mrkog uglja.proizvodnja briketa

Briketi za grejanje se pakuju u džakove od 25 i 33 kg, kutije od 10 ili 15 kg i džambo vreće od 800 kg mase a peleti u džakove od 15 i 30 kg ili takođe u džambo vreće od 1 tone. Izuzetan kvalitet, koji onemogućava habanje, čini pakovanja čistim, pa osim što mogu lako da se skladište, ujedno se prostor održava urednim i funkcionalnim.

Briketi i peleti su namenjeni široj potrošnji, domaćinstvima i industriji, od konditorske pa na dalje, pekarama, mini mlekarama, itd. Naročito interesantno i isplativo, prema rečima direktora Varotech-a Paje Zamaklara, jeste korišćenje briketa i peleta u sušarama. Sa mnogim sušarama Varotech već ostvaruje dobru saradnju a u planu, prema rečima direktora, je i izgradnja sospstvene.

Uskoro briket samo od biomase

U fabrici Varotech trenutno je zaposleno 25 radnika, a proizvodnja se obavlja tokom čitave godine u tri smene, jer posla ima na pretek. Pored linija za briketiranje i peletiranje Varotech poseduje i svu ostalu mehanizaciju koja je potrebna za sakupljanje, transport i odlaganje sirovine. U narednom periodu prema rečima Zamaklara, planira se udvostručenje proizvodnje, proširenje na 3000 kvadrata i proizvodnja još jedne nove vrste briketa – isključivo od sojine slame. On objašnjava da se u krugu od 30 km može sakupiti do 10.000 tona sojine slame, koja se na ovaj način može iskoristiti. Podršku za ravoj ekoloških proizvoda Varotech uživa i od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari (3)

 

 1. Dragana Vranjes каже:

  Zanimljiva mi je ova ideja tj. pametna stvar. Volela bih da mi kazete gde moze da se kupe ovi briketi ili je narudzba direktno iz fabrike?
  Konkretno mene zanima grejanje za domacinstvo i naravno uslovi placanja, narucivanja i dopreme?

 2. muso saiti каже:

  Postovana gospodo
  Poodavno sam bio zainteresiran i za ovaj vid proizvodnje i upotrebe briketa u domcinstvima , te bih voleo ukoliko steu mogucnostim avremenskim , da mi pomognete u davanju nekih saveta , a radi se naime da u mom okruzenju -100 met. od kuce postoiji stolarska radionica , koja u toku godine ima dosta pilevine , i koju je vlasnik baca, te ja bih zeleo da to preuzimam , proizvodim brikete, a da mi odgovorite koju presu- briketirku da nabavim , i gde kodkojeg proizvogjaca , ili ako ima negde polovna a dobro unkcionalna kao za moj pocetak.
  U nadi da sam dovoljno jasan i u ocekivanju odgovora pozdrav.
  Muso Saiti Planjane, Prizren
  tel;+377/44-245-047

 3. DEJAN каже:

  ZAINTERESOVAN SAM ZA BRIKET, ZANIMA ME CENA, PREVOZ, KAKO STUPITI U KONTAKT SA VAMA?