четвртак, 11. август. 2011. 16:08

svinjsko mesoMožda ste mislili da uživaju samo jedući pse, ali ipak niste bili u pravu – Kinezi obožavaju svinjsko meso na svom tanjiru. Svinjogojstvo u Kini namenjeno je za podmirivanje domaćih potreba a kako postoje i velike klanice i pogoni za preradu mesa urađeni po najnovijim zapadnim standardima, ali i ulične klanice potpuno nezamislive u Evropi, u budućnosti će se raditi na poboljšanju higijenskih standarda i bezbednosti mesa.

Dometi kineske privrede predmet su razmatranja mnogih svetskih stručnjaka. Poljoprivreda u tim rezultatima ne zaostaje, a u mnogim segmentima i prednjači u svetu. Verovatno niste znali da je Kina danas najveći svetski proizvođač kada je u pitanju svinjsko meso . Godišnja produkcija iznosi 51,97 miliona tona ili 52% svetske proizvodnje i istovremeno sve proizvedene količine troši za svoje potrebe. Daleko iza na drugom mestu nalazi se EU sa ukupnom proizvodnjom od 21,3 miliona tona svinjskog mesa.

Za razliku od muslimanskih zemalja gde se svinjsko meso gotovo uopšte ne troši, Kini je svinjetina najomiljenija vrsta mesa. Od ukupno proizvodenih 80,5 miliona tona mesa, 64% se odnosi na svinjetinu, 19% na meso živine i 15% na govedinu. Svinjsko meso se iz godine u godinu sve više troši, tako da je od 1990. do 2006. potrošnja svinjetine gotovo udvostručena, tj porasla je sa 20 kg na 39,6 kg po stanovniku godišnje. To je već blizu evropskog proseka od 42,7 kg po stanovniku. Stručnjaci predviđaju da će s porastom standarda potrošnja mesa i dalje rasti. Posebno je interesantan ukus potrošača u Kini, koji se veoma razlikuje od ukusa Evropljana. Tako na primer neki delovi svinje koji u Evropi gotovo nemaju prođu, u Kini su najcenjeniji. To su u prvom redu uši i želudac koji su u Kini i do 50% skuplji od šnicli ili krmenadla. Meso je u kini omiljena hrana a cena mu je relativno visoka. Kreće se od 3 do 4,5 eura, a prosečna plata je između 100 i 150 eura.

U narednim godinama pred Kinom je preduzimanje mera za poboljšanje higijenskih standarda i poboljšanje bezbednosti hrane. U Kini se još uvek proda 80% toplog mesa, neposredno nakon klanja. Rashladne vitrine za meso po prodavnicama još uvek su retkost, i takav vid prodaje pogodan je za prenošenje bolesti i štetočina.

Generalno, svinjogojstvo u Kini je namenjeno za podmirivanje sopstvenih potreba. U skladu s tim i 70% proizvodnje svinja se odvija na privatnim imanjima koja drže prosečno 7 životinja. Zato je veliki broj proizvođača nemoguće kontrolisati, pa i velike klanice izbegavaju da kupuju svinje iz takve proizvodnje. I na velikim farmama se često sreću s problemima. Tako je u proleće 2007. godine buknula bolest “blu ear”. Iako je epidemija stavljena pod kontrolu to je dovelo do nedostatka svinjskog mesa i porasta cena i do 70% u letnjim mesecima.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.