недеља, 18. септембар. 2011. 16:09

proizvodnja mlekaZa Hansa Boschloo i Monique Pelgram vođenje farme i proizvodnja mleka je pitanje porodične tradicije. Farma Covik nalazi se u mestu Steenderen u unutrašnjosti Holandije i postoji od 1965. godine a ovaj bračni par ju je od roditelja nasledio 2002. godine. Trenutno se na njoj nalazi 70 mlečnih krava, 35 junica i 30 teladi. Hans i Monique brinu se o farmi uz pomoć samo jednog zaposlenog koji radi 16 sati nedeljno. Pored toga, ovaj bračni par polovinu radnog vremena provodi radeći kao procenitelj nekretnina i medicinska sestra.

Prema Hansovim rečima,proizvodnja mleka na farmi se godišnje dostigne cifru od 743.000 kg mleka sa 4,31% mlečne masti. “Svaka krava na farmi potomak je nekog od čuvenih bikova poput Sunny boy-a, Celsiusa, Dustin-a, Grandprix-a…” hvali nam se Hans. Kada je ishrana u pitanju, na oko 42 hektara Hans gaji travu i žitarice. Tokom leta u ishrani koristi 50% kukuruza, 30 posto sveže trave, 20% suve trave, deteline, lucerke i koncentrata, a tokom zime, umesto sveže, veći je procenat suve trave i drugih žitarica.

Za Hansa je naročito važan dug životni vek stada i zdravlje životinja što mu automatski povećava dobit. Inače, kako kaže, dobit nije tako velika, a cenom od 35 evro centi po litru mleka nije baš zadovoljan i kaže da ona jedva pokriva troškove kada je u pitanju proizvodnja mleka. Pritom, svoj rad i ne računa. Ono što holandskim farmeraima, pa i Hansu, stvara tradicionalna proizvodnja mlekadodatne probleme jesu bolesti poput tzv. bolesti plavog jezika. Ipak, i pored toga, farmerstvo tradicionalno ostaje porodični posao za porodicu Boschloo.

Investicija vredna milion evra

U mestu Scherpenzeel obišli smo farmu De Pol u vlasništvu porodice Van Ginkel. Gert, Rita i njihov sin Wilco od 2007. godine poseduju jednu od najmodernijih farmi u Holandiji. Farma je opremljena sa dva robota za mužu, poseduje automatski sistem za ishranu teladi, automatski sistem za izđubravanje i ostalu najsavremeniju opremu. Investicija je vredna oko milion evra, a poseban kuriozitet predstavl ja sala za posete koja se nalazi na galeriji objekta. Kako je proizvodnja mleka na farmi automatizovana, i samoj porodici Van Ginkel ostaje da svojih 110 mlečnih krava i 80 junica i teladi posmatraju iz ugodne prostorije kroz prozore.

Prosečna mlečnost na ovoj farmi iznosi 10.223 kg mleka sa 4,2 % mlečne masti i 3,38 % proteina. Godišnje se sa farme mlekari isporuči 950.000 kg mleka. Ono čime se Gert naročito hvali jesu 6 krava koje su dostigle proizvodnju od 100.000 kg mleka i još dve koje su na putu da to postignu. Ovakva visoka mlečnost posledica je i genetike, kojoj Gert kao i većina Holandskih farmera posvećuje dosta pažnje, pa su njegove krave potomci čuvenih bikova, poput Grandprixa, December-a, Olympic-a i drugih.

Kursevi za obuku farmera

PTC+ ili Praktični centar za obuku farmera još jedna je od interesantnih institucija koju smo posetili prilikom boravka. Sastoji se od 5 različitih centara smeštenih širom Holandije u čijem sastavu su farme, plastenici i drugi objekti u kojima se na licu mesta vrše različite obuke poljoprivrednika. Centar je osnovala holandska vlada pre 45 godina a njime sufarme krava upravljale organizacije poljoprivrednika, da bi danas ova instutucija bila u vlasništvu privatne organizacije.

Centar u Oenkerku koji smo mi posetili nudi mnoštvo različitih kurseva i obuka koje se odnose na upravljanje i rad na farmama mlečnih goveda, kvalitet mleka, proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, ishranu, zdravstvenu zaštitu i dr. Prednost ovakvih obuka je što su na jednom mestu spojeni teoretski i praktični deo obuke. Kursevi traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci a cena im se kreće okvirno od 1800 evra za dvonedeljne do dvadesetak hiljada za višemesečne kurseve. Sve što polaznici saznaju u teoriji, mogu da primene i u praksi na farmi u sastavu centra u Oenkerku, koja ima 180 mlečnih krava, oko 100 junica i teladi i 110 ha zemlje na kojoj se proizvodi hrana za životinje na farmi.

Među polaznicima kurseva osim iz same Holandije veliki je broj onih iz drugih zemalja, a naročito afričkih, koji dolaze na obuku u ovaj centar uz pomoć različitih stipendija svojih Vlada.

Ocena: 3,00 od 1 glasova 1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5

Komentari su zatroveni.