петак, 29. јул. 2011. 01:07

Pesticidi su sredstva namenjena zaštiti bilja i razvrstani su prema nameni na insekticide – za suzbijanje insekata, fungicide – sredstva protiv biljnih bolesti, herbicide – sredstva protiv korova i limacide – za suzbijanje puževa. Svi pesticidi su toksini, a za rukovanje otrovima potrebno je određeno znanje i veliki oprez. Pre upotrebe bilo kojeg sredstva neophodno je pažljivo proučiti priloženo uputstvo. Na osnovu otrovnosti, pesticidi su svrstani u tri grupe:

O = I Najjači otrovi sa natpisom vrlo jaki otrovi, sa znakom mrtvačke glave. Njihova prodaja je zabranjena pojedincima.

O=II Jaki otrovi s natpisom otrov sa znakom mrtvačke glave

O=III Slabiji otrovi sa natpisom štetno po zdravlje ili nadražujuće sa znakom X i prodaju se u poljoprivrednim apotekama.

Pesticidi mogu da se koriste isključivo na kulturama koje su navedene u priloženom uputstvu uz strogo pridržavanje propisanih koncentracija i karenci. Karenca označava broj dana koji mora proteći od poslednje primene nekog pesticida do berbe i tog roka se treba strogo pridržavati.

Izbor pesticida i primena

pesticidiPrilikom izbora sredstva za tretiranje treba birati one manje otrovnosti sa što kraćom karencom i koji su manje štetni za okolinu i korisne životinje. Nije potrebno, a čak je i štetno povećavati navedenu količinu pesticida. Predoziranje pesticida može da izazove palež na listovima, da ubrza pojavu otpornosti na bolesti ili štetnika na to sredstvo, a veliki ostaci hemikalija u plodu mogu ugroziti zdravlje onih koji ga konzumiraju. Prilikom tretiranja treba da se obuče zaštitno odelo, da se koriste gumene rukavice, na nogama gumene čizme, a na lice staviti masku. Rukavice se moraju oprati sapunom pre nego što se skinu, a radno odelo treba prati odvojeno od ostalog veša. Sredstva treba nabavljati samo u originalnoj ambalaži sa neoštećenim etiketama i u količini koja će se brzo potrošiti. Sva sredstva treba čuvati pod ključem. Pri pripremi sredstva (najopasnija faza) treba sprečiti svaki dodir sa kožom ili udisanje sredstva. Odmah nakon pripreme treba detaljno oprati, a slučajno proliveno ili prosuto sredstvo treba pokriti peskom, zatim skupiti i zatrpati zemljom. Za vreme rada sa pesticidima ne treba piti alkoholna pića. Ne treba prskati protiv vetra ili tako da vetar odnosi sredstvo na susedne površine. Nikada nemojte ustima produvavati rasprskivače. Treba koristiti samo ispravne aparate koji ne propuštaju sredstvo na raznim spojevima. Nakon rada aparat i pribor treba oprati na mestu gde nema opasnosti od zagađivanja vode ili od trovanja domaćih životinja i divljači. Zaostale barice treba pokriti zemljom. Ne treba pretakati pesticide u druge posude ili boce jer je zbog takvih postupaka bilo više slučajeva trovanja. Ako sredstvo ipak dođe u dodir sa kožom, stavite ruke pod mlaz vode I držite ih tako 10ak minuta. Ako slučajno dođe do trovanja, otrovanog treba odmah odvesti doktoru I poneti mu ambalažu sredstva zajedno sa uputstvom za upotrebu. Još jednom da napomenemo da treba dobro pročitati uputstvo za upotrebu pesticida i strogo ga se pridržavati.

 

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari su zatroveni.