среда, 17. август. 2011. 16:08

Bolesti svinja su brojne I, svakako, mnogo mogu uticati na budžet uzgajivača. Kada su u pitanju bolesti svinja , nailazimo i na jednu krajnje zanimljivu pojavu, a to je grizenje ušiju i repova. Ovaj oblik patološkog ponašanja kod svinja (kanibalizam) može naneti štete u proizvodnji svinja, a štete se ogledaju u smanjenju prirasta, pojavi infekcije kao i uginuću životinja usled iskrvarenja. Uzrok kanibalizma kod svinja nije u potpunosti razjašnjen, etiologija je kompleksna i uključuje urođene i stečene činioce. Jedan od najčešćih uzroka kanibalizma jeste nedostatak sirovih vlakana u hrani, zatim defi citarna ishrana, ambijentalni činioci, uznemirenost, dosada itd.bolesti svinja

U nekim slučajevima pre nego što se kanibalizam ispolji svinje ispoljavaju nastran apetit, nemirne su, škripe zubima, grizu ogradu i dr. Zatim nakon toga ove životinje počinju da grizu repove i uši drugih svinja što u početku izgleda kao igra, a kasnije se pretvara u borbu. Kod napadnutih životinja zapažaju se otkinuti delovi repa ili ušiju ili ceo rep,a mogu se naći promene i na drugim delovima tela. Usled griženja mogu nastati iskrvarenja i infekcije.

Terapija i profilaksa

Šta raditi kako bi se izbegla ova pojava i širenje bolesti svinja sa povredama? Životinji koja krvari iz repa potrebno je podvezati rep i posuti ga antibiotskim praškom ili sprejom. Uznemirenim i agresivnim svinjama koje napadaju druge svinje daju se trankvilajzeri (neuroleptici). U cilju smanjenja ove pojave životinjama je potrebno obezbediti što povoljnije ambijentalne uslove i ishranu, povremeno im dati lucerkino seno ili kukuruzovinu, staviti im lance u bokseve kako bi se životinje zanimale i dr. Najagresivnije životinje treba izdvojiti iz bokseva. Sečenje repova prasadima 2-3 dana nakon rođenja je takođe značajna preventivna mera.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.