четвртак, 9. јун. 2022. 10:06

U trenutku kada se ceo svet suočava sa velikim nivoom zagađenja životne sredine, nekako je i sasvim očekivano da se sve češće pominje zdrava hrana. U principu se ta odrednica odnosi kako na namirnice, koje su uzgajane bez pesticida, tako isto i na povećani unos sirove hrane. Ipak, kada se pominje zdrava hrana, obično ljudi misle na specijalizovane prodavnice, koje su ranije bile poznate i pod nazivom Bio špajz, a u okviru kojih se mogu naći brojne namirnice, namenjene upravo zdravijoj ishrani.

Da li postoji zdrava hrana iz prodavnice ?

U većini slučajeva zdrava hrana i organska proizvodnja donekle se poistovećuju, prosto zato što je reč o namirnicama, koje podrazumevaju uzgoj kako voća, tako i povrća, bez dodataka različitih vrsta pesticida i generalno hemikalija.

Međutim, često se takođe pojam zdrava hrana poistovećuje sa prodavnicama, koje su specijalizovane za prodaju različitih namirnica i proizvoda koji su usmereni na makrobiotiku, na primer, ali i onih koji su namenjeni osobama obolelim od dijabetesa ili generalno ljudima koji imaju na primer alergiju na gluten.

Zdrava hrana uključuje i različite vrste čajeva i začinskih trava, odnosno prirodne zaslađivače, kao i integralne keksiće, te namaze namenjene dijabetičarima i generalno organske proizvode.

U tom smislu kada se pominje zdrava hrana iz prodavnice, na prvom mestu se misli na namirnice koje su uzgajane organskim putem, ali i na prodavnice koje su specijalizovane upravo za plasman makrobiotičkih proizvoda, zatim organskih proizvoda, te za plasman različitih izuzetno kvalitetnih biljnih ulja, te proizvoda za mršavljenje koji su na prirodnoj bazi i orašastih plodova, odnosno različitih vrsta meda i proizvoda od meda, kao i proizvoda koji su namenjeni za detoksikaciju, za osobe obolele od dijabetesa, odnosno za jačanje imuniteta ili za ljude koji imaju izraženu alergiju na gluten.

Bio špajz i zdrava hrana

Ranije su prodavnice koje su bile specijalizovane za nešto novo na tržištu, poput namirnica koje se smatraju zdravima, nosile uglavnom naziv Bio špajz. U njima su se mogli kupiti različiti zrnasti proizvodi, kao i začinsko bilje i čajevi na meru, ali i med i različiti proizvodi od meda, na primer. Kako je vreme odmicalo, tako je i zdrava hrana postala sve popularnija.

Danas se u ovim specijalizovanim prodavnicama mogu naći i brojni proizvodi, koji su namenjeni ishrani dijabetičara ili osobama koje žele da detoksikuju svoj organizam, odnosno da ojačaju imunitet. U principu, zdrava hrana, kako se često danas Bio špajz naziva, sadrži i sve vrste zaslađivača, poput smeđeg šećera, kokosovog šećera i stevije, zatim i sirup od agave, kao i javorov sirupa i druge vrste zaslađivača, ali i različite vrste proteina, koji su namenjeni sportistima i veganima.

Pored svega toga, određene prodavnice zdrave hrane u Beogradu mogu da se pohvale i svim vrstama eteričnih ulja, odnosno zdravim napicima, kao što su boza ili kvas, kokosova voda, organski sokovi i aloja, te mnogim drugim proizvodima, koji se karakterišu kao zdrava hrana.

A ono što se smatra specifičnošću ovakvih prodavnica jeste što se u većini slučajeva kupcima nudi mogućnost da većinu proizvoda kupuju na meru. Tako, na primer zdrava hrana u Beogradu podrazumeva da se može kupiti pasulj, pirinač ili soja na meru, potom lešnik, badem, integralni keksići i štapići, kao i različite vrste muslija, ali i određene vrste slatkiša, te mnogi drugi proizvodi i to sve na meru. Naravno da ima i onih proizvoda, koji su dostupni već u pripremljenim pakovanjima, ali gotovo svaka zdrava hrana kupcima nudi mogućnost i da odaberu koliko grama žele da kupe određenog proizvoda.

Gde se kupuje zdrava hrana ?

Da ne bude zabune, odrednica zdrava hrana ne odnosi se samo na prodavnice, koje su specijalizovane za prodaju zrnaste robe uglavnom i to nameru, već i generalno na namirnice, koje su uzgajane na prirodan ili organski način.

A ukoliko neko odluči da se na takav način hrani, trebalo bi da pronađe na kojoj tezgi na lokalnoj pijaci se može kupiti zdrava hrana, s tim što sve više u Beogradu postoji i prodavnica, koje su isključivo specijalizovane za prodaju organske ili zdrave hrane, odnosno namirnica koje su uzgajane prema pravilima organske proizvodnje.

Najbitnije je da osobe koje odluče na takav način da se hrane budu svesne činjenice da je zdrava hrana ili takozvana organska gajena prema tradicionalnoj recepturi, uz maksimalno poštovanje trenutno aktuelnih zakonskih odredbi, u smislu da ne sme biti tretirana ni pesticidima, a ni bilo kojom drugom vrstom hemikalija, što se svakako odnosi i na korišćenje veštačkih đubriva. Takođe, da bi zdrava hrana bila zaista zdrava, potrebno je da proizvođači u potpunosti poštuju sve zakonom propisane smernice vezano za organsku proizvodnju, a najpre za tretiranje zemljišta. Naime, trenutno aktuelnim zakonom vrlo je precizno određeno u kom radijusu u okolini zemljišta, na kome se uzgajaju prema pravilima organske proizvodnje određene  kulture, ne sme da bude ni izduvnih gasova, a ni zemljišta koje se tretira veštačkim đubrivom ili pesticidima. Jedino za tako uzgajane namirnice možemo reći da je u pitanju zdrava hrana.

Kako se priprema zdrava hrana ?

Sa druge strane, odrednica zdrava hrana se može odnositi i na pravilan način pripreme određenih namirnica. U principu, mišljenja stručnjaka po ovom pitanju su podeljena, a najzastupljenije je ono da je jedina zdrava hrana ona, koja je sirova. Međutim, vrlo je važno da namirnice koje se unose u organizam u sirovom stanju budu proizvod koji je nastao organskim putem, odnosno da ni u kom slučaju ne budu tretirane različitim hemijskim sredstvima. Naravno da zdrava hrana podrazumeva i izbegavanje kuvanja namirnica, odnosno njihovog pečenja ili prženja.

Dokazano je da ukoliko se većina voća i povrća unosi u sirovom stanju, ljudski organizam je u mogućnosti da maksimalno iskoristi sve hranljive sastojke iz tih namirnica. Nasuprot tome, ne može se reći da je zdrava hrana ona, koja je termički obrađena, prosto zato što organizam ne koristi baš mnogo hranjivih sastojaka iz takvih namirnica.

Kada je u pitanju priprema hrane, obično se izbegava na prvom mestu njeno prženje, jednostavno zato što dolazi do negativnih promena u kvalitetu namirnica, koje se prže i to posebno ukoliko se prilikom prženja ne koristi hladno ceđeno maslinovo ulje, koje se inače smatra najkvalitetnijim na tržištu.

Isto to se odnosi i na pečenje hrane, s tim što je kuvanje donekle i dozvoljeno, ali da bi to mogla da bude zdrava hrana, neophodno je da bude samo kratko prokuvana i to na nižim temperaturama, s tim da je poželjno i da se to izbegava u ishrani koliko god je to moguće.

A da bi se moglo govoriti o tome da je neka hrana zdrava, osim što se mora voditi računa o načinu na koji je uzgajana i o načinu na koji se priprema, takođe je potrebno da ona bude maksimalno raznovrsna. Upravo to i predstavlja osnovu zdrave ishrane u današnje vreme, s tim što je bolje i da se vodi računa o tome da se organizam ne pretovaruje hranom u toku dana, već da se unose one namirnice, od kojih će imati maksimalno koristi. A upravo to i jeste zdrava hrana, koja u osnovi treba da sadrži organski gajene namirnice, unošene u sirovom stanju ako je moguće ili kratko prokuvane na nižim temperaturama, uz adekvatan unos tečnosti i to najpre u vidu vode.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.