ponedeljak, 19. septembar. 2011. 03:09

konjetinaZa razliku od svinjetine i govedine, konjsko meso sadrži vrlo malo holesterola i samo 2,5 odsto ukupnih masti. Goveđe meso ima masti između 5 i 15 odsto, svinjsko čak do 23 odsto. Zbog ovako ogromne razlike konjetina se preporučuje dijabetičarima i uopšte onima koji drže do dijetalne ishrane. Zbog dvostruko veće količine gvožđa ovo meso spada u namirnice koje se preporučuju malokrvnim osobama, trudnicama, deci i starijima. Konjetina ima i značajne količine vitamina B, posebno B15 koji stimuliše nervni sistem, povećava nivo kiseonika u krvi, mišićima i tkivima. Ono ima i više belančevina pa je idealna hrana za sportiste u vreme fi zičkih napora. Ima neka tajna veza između konjetine i vina. Sam bog Dionis često je predstavljan u društvu kentaura; sorte i tipovi

nose isto ime (vranac-vran-crn); mešaju se komercijalni nazivi (ždrepčeva krv, vinske šnicle); dakle konjetina bez vina naprosto ne ide. Zato, podrazumeva se da će uz kakve šnicle od ždrebećeg mesa u belom vinskom sosu poslužiti isto vino u kojem su se šnicle kupale; da uz biftek ili rozbratnu leži vranac.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.