среда, 3. август. 2011. 16:08

Preduzeće Solanum komerc bavi se proizvodnjom i prometom semenskog i merkatilnog krompira, a po prvi put u našojsorte krompira zemlji na oglednom polju u Guči promovisane su sorte krompira najveće nemačke kompanije Europlant. Poljoprivrednicima su prikazane 24 nove rane i kasne sorte, specijalizovane sorte krompira koje se koriste u industriji čipsa, pomfrita, sorte krompira pogodne za kuvanje. Predstavnik Europlanta iz Nemačke, Tomas Botner govorio je okupljenim poljoprivrednicima o karakteristikama svake sorte krompira ponaosob, kao što su uslovi gajenja, prinos, kvalitet, sadržaj suve materije, boja kore i mesa, itd.

“Od novih sorata, sorte Marabel, Laura, Elfe, Jelly i Finka pokazale su se kao izuzetne čak i u sušnim uslovima kakvi su vladali u protekla dva meseca kada gotovo da nije bilo kiše u ovom kraju” rekao je tom prilikom dr Zoran Broćić, jedan od vlasnika fi rme Solanum komerc i dodao da se očekuje da se ove sorte krompira rašire u proizvodnji. Uz navodnjavanje, pomenuta sorta Marabel dostiže u Nemačkoj prinos od 55-60 tona/ha, kako nam objasnio Tomas Botner.

Krompir je ove godine, prema rečima dr Broćića, ostvario prosečan prinos od 15-25 t/ha. Biće ga dovoljno uglavnom za domaće potrebe, a očekuje se cena slična prošlogodišnjoj. Trenutna cena kreće se oko 20 evro centi, kao i u Nemačkoj, za koju Tomas Botner kaže da će kako sezona vađenja bude odmicala pasti na otprilike 12-14 evro centi.

Prema rečima Slobodana Jolovića, predsednika opštine Lučani kojoj pripada selo Guča, ova opština spada u red manjih opština sa stanovništvom koje se pretežno bavi poljoprivredom. Prednjače proizvodnja krompira, jagodičastog i jabučastog voća i stočarstvo. Ono što je prema njegovim rečima trenutno najveći problem poljoprivrednika ove opštine jeste nedostatak rashladnih i prerađivačkih kapaciteta.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.