четвртак, 28. јул. 2011. 23:07

crvena ružaPravilan uzgoj ruža neophodan je kako bi svaki baštovan bio zadovoljan krajnjim rezultatom, a to je raskošno raširene ruže penjačice. Njihovi izdanci rastu visoko u vis, a dole, uz koren, ruže penjačice ostaju gole. Zašto? Najviši pupoljci najviše su izloženi svetlu. Oni razvijaju izdanke i cvetaju dok sok kod donjih samo prolazi. Kako bi to izbegli, mnogi vrše orezivanje koje nije uvak najbolje rešenje. Ova mera ima dva nedostatka: donje oči isteraće jake grane i napraviće gusti metež od ivičnih grana, dok će ruže penjačice  kasnije procvetati. Ako zbog toga ružine prutove savijate, usporićete kruženje soka kroz stabljiku. Grana će na mnogim mestima oblikovati cvetove ako se biljni sok pravilno rasporedi. Grane izrasle prethodnog leta, po pravilu stoje uspravno. Za savijanje treba da odaberete dugačke, na vrhu snažno razvijene prutove, a odrešite slabe i suviše guste grane na osnovi ruže. Najpovoljniji period za rezanje ruže penjačice je kraj februara, do kraja marta. Bitno je da pupoljci još nisu krenuli, ali da su izdanci već obezbeđeni sokom. To ćete prepoznati po tome što su oči crvene boje i nabubrene.

Važno: ako grane savijete suviše rano ili tokom mraza, ruže penjačice mogu vrlo lako da puknu! Grane uvek obuhvatite sa dve ruke i pažljivo je savijajte. S obzirom na preveliki pritisak, grana bi mogla da pukne. Povežite grane pod uglom od 20 do 30° u odnosu na vodoravne. Što je ruža veća i jača, to slabije savijajte njene grane. Ako granu zavežete skoro vodoravno, pupoljci na kraju grane neće dobijati dovoljno hranljivih materija, pa neće cvetati. Vodite računa i na to na kojim godišnjim izdancima ima najviše cvetovai koliko cvetova oblikuje ruža na jakim granama. Ovom poslu se morate posvetiti, usredsrediti se na njega. To je odlučujuće za uspeh.

Mnoge jake ruže penjačice oblikuju jake, krute grane koje nije lako saviti. Zbog toga je ovde potrebno da se rano počne sa uzgojom. Grane se usmeravaju u pravom smeru već u leto, dok su još uvek meke. U proleće ih učvrstite na onom mestu gde želite da cvetaju. Ako granu oprezno zaokrenete oko nje same, ona neće pući tako lako

Ruže penjačice, koje često cvetaju, oblikovaće cvetove na granama izraslim prethodne godine, kao i na starim granama. Mlade grane savijte kao što je opisano. Starije, one koje su još uvek vitalne, ostaće kao okosnica za nove i mlade izdanke. Kratke grančice na njihovim krajevima na kojima su prethodne godine rasli cvetovi, odrešite oko 10 cm. Ako popusti vitalitet ove osnove, odrešite ga na jednogodišnji snažni izdanak. Pritom, izbegavajte da presavijate mlade izdanke od njihovog polazišta, jer se na taj način vrlo lako mogu iščupati.

Ruže koje cvetaju jednom, cvetaće na izdancima koje su oblikovale od prošle godine. Cilj je da ruža uvek oblikuje dugačke izdanke. Sigurno će cvetati, i umesto starih, oblikovaće nove izdanke. Ovi saveti će vam biti od koristi, ali ipak morate uložiti mnogo truda.

Luk

Ako biste da napravite luk ili zid ogrnut ružama, onda grane morate da vežete spiralno. Što je uži kostur oko kojeg vezujete šiblje, samim tim će grane biti više napete. Izdanke treba da učvrstite labavim petljama. Sopstvena rastegljivost teraće izdanke napolje, i držati ih na mestu.

Uski i visoki okviri za ruže penjačice

Grane vodite oprezno u krivudavim linijama ka gore. ruze penjaciceSvaki izdanak oblikujte sami i vodite jedan nasuprot drugom u visinu. Nikako nemojte mlade

udaljene izdanke da pričvrstite iza reda. Uvek ih učvrstite spolja. Samo tako ćete moći da oslobodite stare grane i oblikujete ih iznova.

Na širokom okviru

Na zidu ružu penjačicu možete oblikovati u vidu lepeze. Spoljašnje grane vežite već u donjoj trećini. U zavisnosti od strukture zida, delovaće veoma živahno i razigrano ako jedan duži izdanak privežete tik iznad vrata ili prozora.

 

 

Pogledajte još sekcija o ružama

 

Ocena: 1,00 od 1 glasova 1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5

Komentari su zatroveni.