subota, 3. decembar. 2011. 18:12

uzgoj ruzaUproleće 2006. godine, na području Subotice na ružama jednog odgajivača pojavile su se deformacije neobičnih oblika sa dugim nitima. Podsećalo je na hormonske promene. Ove deformacije stručno nazvane su gale koje kasnije gube nitasti deo i unutar njih nađene su larve Cynipidae, Rhodites rosae = Diplolepis rosae. Kod nas je ovo prvi nalaz, pa je od značaja da se objasni odgajivačima ruža o čemu se radi. Deformacije su zaista hormonalnog porekla kojeg sintetiše ruža kao reakciju na prisustvo larvi. Gale se javljaju najčešće na stablu ali kako se vidi u našem slučaju i na kruničnim listovima cveta.

Rh. rosae su sitne osice svega 6-8 mm dugačke sa dugim antenama. Karakterističan je završetak abdomena koji je ovalan sabijen lateralno, a drugi tergit (članak) prekriva pola ili nešto više trbuha. Završava se jednom bodljom kojom ubada jaje u tkivo ruža. Gale podsećaju na mahovinu pa su u stručnoj literature i označene kao mossyrose gall (mahovinaste gale ruža).

Suzbijanje

Pojava gala koje izaziva Rh. rosae je retka i ne predstavlja veliki ekonomski značaj. Stoga, po pojavi gala treba ih odseći i spaliti.


Pogledajte još sekcija o ružama

 

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.