уторак, 9. август. 2011. 13:08

hrizantemeHrizantema sadrži velikibroj sorti i varijeteta. Boja može biti bela, žuta, narandžasta, ljubičasta, crvena, bronzano braon. Cvetovi su prosti ili puni, a postoji i više različitih formi. Može se gajiti kao saksijska ili baštenska biljka, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Dosta se koristi za rezani cvet, ali u poslednje vreme se sve više koristi kao saksijska biljka za dekoraciju prostorija. Cvet se može dobiti preko cele godine, ali je hrizantema ipak zaštitni znak jesenjih cvetnih aranžmana.

Proizvodnja hrizantema počinje u aprilu (do kraja maja), ali se sve više koriste i novije tehnike kasnije sadanje, koje pružaju značajnu uštedu u prihranjivanju, zalivanju, radu, upotrebi hemijskih sredstava, a koje daju odlične rezultate. Kod nas se najviše proizvodi hrizantema multifl ora. Prepoznatljive su po loptastoj formi i mnoštvu cvetova. Predviđene su za proizvodnju na otvorenom prostoru. Za saksijske hrizantema treba izabrati ravan teren koji treba prekriti tamnom folijom radi sprečavanja pojave korova. Obavezno treba obezbediti sistem za navodnjavanje kap po kap – najbolje iriga kapljače koji se ubadaju u svaku saksiju (4l vode/h) i dovode vodu do korena biljke a ne kvase površinu oko saksija. Ožiljene reznice saditi u saksiju 17cm (zapremine 2,5l)-19cm, 1 reznica po saksiji ako je u pitanju ranija sadnja, a ako se kasnije sadi (krajem maja) staviti po tri reznice u jednu saksiju. Supstrat za sadnju mora biti vlažan i porozan. Sadi se tako da se samo prekrije koren ožiljenih reznica i obavezno se zaliva odmah nakon sadnje. Po potrebi treba orošavati reznice dok se koren ne razvije dovoljno.

Obavezna prihrana

Vrlo je bitno supstrat obogatiti osnovnim đubrivom npr.15+9+12, koje će kontrolisano otpuštati hranljive elemente tokom 5-6 meseci. Ovim ste obezbedili 40-50% prihrane. Dalja prihrana se bazira na vodotopivim đubrivima, pri čemu treba voditi računa da biljka u svakoj fazi u razvoju dobije dovoljno hranljivih elemenata koji su joj u tom trenutku potrebni. Odmah nakon sadnje reznica biljke treba prihranjivati formulacijom sa više fosfora 10+52+10 u količini 0,5-0,7g/l jednom nedeljno kroz sistem za navodnjavanje, ukupno dve nedelje. Za vegetativni porast i zahrizantema pravilno formiranje stabljike treba koristiti formulaciju 20+20+20 u koncentraciji 0,8-1,5g/l, takođe jednom nedeljno kroz sistem ukupno dve nedelje. Za razvoj cvetne drške i pupoljaka koristiti formulaciju sa više kalijuma 15+11+29 u količini 1-1,5g/l za sve vreme formiranja pupoljaka. Dve nedelje pre cvetanja treba uvesti 10+30+20 u koncentraciji 1-1,5g/l jednom nedeljno dok se ne otvore svi cvetni pupoljci. Za hrizantemu je bitno i dodatno prihranjivanje kalcijum nitratom.

Ovakva prihrana obezbeđuje proizvodnju kvalitetnih hrizantema, pravilne loptaste forme i lepu, jasnu boju cvetova – nema iznenađenja – na kraju svake proizvodnje dobijate pravilno formirane i lepe biljke.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.