понедељак, 24. октобар. 2011. 19:10

mobilni-telefon-u-pcelinjakuPriče o tome kako pčelama smetaju mobilni telefoni, zasnovane na iskustvu, mogu se i argumentovati, tvrdi Josip Horvat iz Osijeka, po zanimanju mašinski tehničar i pčelar. Horvat naime smatra da jaki frekventni talasi koji idu iz mobilnih uređaja deluju poput Faradejevog kaveza. Kao mašinskom tehničaru Horvatu je to najlakše objasniti na primeru zavarivanja dve četvrtaste metalne konstrukcije:

– Stavim ih jednu na drugu, spojim s masom i kada uspostavim kontakt za varenje, stvori se strujni krug i zbog varenja jedne od njih pojaviće se neugodno lupanje jedne o drugu konstrukciju, a taj učinak proizvodi struja u četvrtastom prostoru- Faradejevom kavezu. Tako se manifestuje jači frekventni talasi, objašnjava Horvat.

U poslednjih desetak godina i kod nas i u svetu ima sve više odašiljača za mobilne telefone s različitim frekventnim talasima. Samo kod nas imamo mobilne telefone sa razičitim pozivnim brojevima koji rade na različitim frekvencijama. A poznato je da pčela orijentaciju i informaciju prikuplja upravo preko sopstvene frekvencije. Ako „upadne“ u Faradejev kavez , pčela se izgubi i počne da leti nervozna i izgubljena, objašnjava Horvat i nastavlja:

– Moja porodica bavi se pčelarstvom samo četiri godine, pa u početku nisam ništa opažao kada mi tokom rada oko pčela u pčelinjaku zazvoni telefon . Treba da napomenem da zbog posla koji obavljam imam dva mobilna telefona različitih frekvenija koji su mi uvek uključeni, objašnjava Horvat.

– Tek sam ove godine, na bagremovoj paši, kod pčela primetio nervozu kad god mi je zazvonio mobilni telefon, a poznato je kako se inače na bagremovoj paši može raditi u kratkim pantalonama bez zaštitne maske i rukavica (i inače se bagremov med koristi za smirenje). Pčele su na zvuk mobilnog telefona postale nervozne, zujale i nekontrolisano letele i ubadale, što nisam očekivao. Posle nekoliko sati ponovili smo probu pa me supruga Vera nazvala- prilikom zvonjave mobilnog telefona opet je nastala uzbuna u pčelinjaku jer se delovanjem frekvencija, stvorio Faradejev kavez pa su se pčele ponovo uzbunile-frekventni talasi poremetili su im orijentaciju.

Za svako dalje istraživanje ove pojave potrebno je uključiti i teoretičare i praktičare.

Od slučaja sa bagremovom pašom i ja imoja porodica isključujemo mobilne telefone kada smo u pčelinjaku i od tada nam se pčele normalno ponašaju, što savetujemo i drugim pčelarima, zaključuje Josip Horvat.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari (1)

 

  1. Mario каже:

    Veoma sam iznenaden ovim sajtom. Mislim da vam je novinarski tim vise nego dobar. Bilo bi mi zadovoljstvo da pisem za vas sajt . Pozdrav i samo nastavite dalje.