sreda, 14. septembar. 2011. 11:09

Potrebno je:

1/2 limuna
150 g pšeničnog brašna
60 g šećera
75 g maslaca

Za nadev:

500 g dunja,
1 narandža
125 ml soka od jabuke
30 g šećera
100 g naseckanih badema
2 jaja
150 g masnije kisele pavlake
1 kašika meda
1 kašika mlevenog cimeta

Od polovine naribane limunove kore, brašna, šećera, soli, 1-2 kašike vode i maslaca zamesiti glatko testo, a ako je potrebno dodati još vode. Obložiti testom kalup za pečenje i ostaviti na hladno mesto. Dunje oljuštiti i iseći na komadiće (kriške) debele 1 cm. Iscediti sok od polovine narandže pa prokuvati zajedno sa komadom kore narandže, sokom od jabuka i šećerom. Potom dodati dunje i poklopljene kuvati 5 minuta na slaboj vatri. Izvaditi i ocediti dunje a tečnost ostaviti da se ohladi. Izvaditi narandžinu koru. Podlogu testa posuti bademom i peći 15 minuta na 200° C. Potom na testo staviti dunje. Tečnost od kuvanja izmešati sa jajima i kiselom pavlakom pa time preliti dunje. Peći kolač još 30 minuta na 180º C. Izmešati med sa cimetom i premazati tortu a potom je ostaviti još 10 minuta u rerni.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.