субота, 17. септембар. 2011. 18:09

endometritisHronični endometritis je najčešći uzrok neplodnosti, ne samo kod krava, već i krmača i kobila, pa zato pravovremena dijagnostika i terapija imaju veoma značajnu ulogu u lečenju steriliteta ovih domaćih životinja.

Endometritis je zapaljenje endometrijuma, tj. unutrašnjeg sloja materice. Endometritis kod krava nije redak – kod 90-100% mlečnih krava se odmah nakon porođaja javlja akutni endometritis. On nastaje kao posledica prelaska bakterija iz spoljašnje sredine preko vagine u matericu. Materica je obično sterilno okruženje, ali se nakon porođaja u nju nasele mnoge bakterije.

Najčešći uzročnici endometritisa kod krava su Actynomices pyogenes i Fusobacterium necrophorum. Endometritis mogu izazvati i druge bakterije, međutim nisu sve podjednako opasne za organizam – neke su patogenije od drugih. Zato samo trećina krava nakon teljenja ispoljava znake bolesti.

Klinička slika

Akutni endometritis se karakteriše gnojnim iscedkom iz vagine i povišenom temperaturom. Usled delovanja imunog sistema, regeneracije endometrijuma i involucije materice, bakterije u materici bivaju uništene, i kod većine krava znaci bolesti nestaju nakon tri nedelje. Samo kod 10-15% obolelih životinja akutni tok bolesti prelazi u hronični. Kod krava obolelih od hroničnog endometritisa obično se može lako primetiti iscedak iz vagine, koji može da bude mukozni ili gnojni. Retko se javljaju poremećaji opšteg stanja (temperatura, gubitak apetita i sl), a i proizvodnja mleka je obično nepromenjena.

Zbog prisustva patogenih bakterija u materici dolazi do zapaljenja sluznice, što stvara nepovoljne uslove za implantaciju embriona, pa ove životinje ne mogu da ostanu gravidne za vreme toka bolesti. Čak i nakon prestanka bolesti, stope začeća su kod ovih krava značajno niže, najverovatnije zbog fizičkog oštećenja i stvaranja lezija na materici i jajovodu tokom infekcije. Takođe, zbog hroničnog endometritisa nastaju endokrini poremećaji i smanjuje se funkcija jajnika.

Dijagnoza

Kada neka bolest protiče u hroničnom toku, njena klinička slika je blaža i simptomi su manje izraženi. Ipak, nije teško primetiti patološki sekret iz vagine i posumnjati da nešto nije u redu. Radi postavljanja tačne dijagnoze, veterinar će obaviti vaginalni i rektalni pregled, a može se dodatno uraditi i analiza krvi.

Terapija

Pošto se kod većine krava nakon porođaja javlja endometritis, ali i spontano prestaje nakon tri nedelje, na početku bolesti nije potrebno primeniti terapiju. Ako bolest traje duže od tri nedelje, to znači da se u materici nalaze patogene bakterije i tada je neophodna veterinarska intervencija. Ako se životinja ne tretira, male su šanse da će se organizam sam izboriti sa bolešću do sedme nedelje, kada se obično počinje sa osemenjavanjem.

Terapija endometritisa predstavlja jedan od najvažnijih postupaka u lečenju steriliteta. Već dugo se u praksi koristi lavaža (ispiranje) materice rastvorom dezinficijensa ili antibiotika. Pored ove lokalne terapije, obolelim životinjama se sistemski daju antibiotici, hormoni, vitamini i minerali. Za uspešno izlečenje važno je da se poboljša ishrana i nega i uopšte poprave uslovi držanja životinja.

Subklinički endometritisi

Kod nekih obolelih životinja ne javljaju se nikakvi simptomi bolesti. Takav oblik bolesti naziva se subkliničkim endometritisom. Terapija se primenjuje nakon dva neuspešna osemenjavanja, tako što se životinja normalno osemeni ili pripusti, a nakon 24 sata se materica ispira blagim rastvorom antibiotika.

Prevencija

Ne može se prevenirati nastanak hroničnog endometritisa, ali se popravljanjem uslova držanja može smanjiti mogućnost nastanka bolesti. Važno je održavati higijenu prostora u kojem životinje borave (čista prostirka) i higijena samih životinja (timarenje, ispiranje vagine kada se uprlja fecesom). Bitna je i ishrana, jer se nedostatak nekih mikroelemenata, npr. selena i vitamina E, negativno odražava na imunitet životinje. Takođe, tečniji feces doprinosi većoj zaprljanosti vagine i povećava broj bakterija u njoj – zato su hronični endometritisi ređi kod tovnih goveda kod kojih je feces čvršće konzistencije.

Pošto se tok bolesti hroničnog endometritisa odražava na sve delove reproduktivnog sistema, nije neobično što ima tako veliki uticaj na nastajanje sterilnosti kod krava. Čak i posle uspešne terapije, stepen začeća je kod krava za 20% niži. Kod ovih krava je smanjena i proizvodnja mleka, tako da su ekonomske štete velike.

Angelina Meringer

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.