уторак, 13. септембар. 2011. 11:09

proizvodnja povrćaPrvi put u istoriji proizvodnja povrća se može obavljati u mraku. Japanska mašina koja radi bez sunčeve svetlosti u stanju je da proizvede čak 60 glavica salate dnevno, ili preko 20.000 na godišnjem nivou.

Proizvodnja povrća nikada nije bila jednostavnije nego sada sa mašinom nazvanom Šefova farma, koju je izumeo “Dentsu Facility Management Inc”, a koja je prvi put prikazana na “Internacionalnoj izložbi prehrambenih mašinerija i tehnologija” održanoj u Japanu. Ovo čudo koristi specijalne fluorescentne sijalice od 40 vati, ravnomerno postavljene unutar hromiranog kućišta (čije su dimenzije 3,94 x 1,46 x 2,33m) koje je pogodno za postavljanje u bilo kom restoranu. Mnoge vlasnike ni cena od 90.000 dolara neće sprečiti da obogate svoj meni ponudom sopstvenog, lokalno proizvedenog povrća.

Međutim, proizvodnja povrća Šefove farme ne podrazumeva samo salatu; mašina može da proizvede i druge vrste povrća. Šefova farma proizvodi se sa pet ležišta za biljke (od kojih je svako dimenzija 2,75 x 1,27m) koja su postavljena na tankim, dugačkim metalnim okvirima. Seme se sadi u sunđere koji su u okvirima koji moraju ručno da se pomeraju sa desna na levo, prateći time rast biljaka. Semenje se stavlja na krajnju desnu, a povrće je spremno za berbu na krajnoj levoj strani.

Oprema za osvetljenje, izbor kulture i temperatura mogu se birati posebno za svako ležište, tako da se u isto vreme može gajiti do 5 različitih vrsta povrća. Jasno je da 12 sijalica od 40 vati po ležistu, sunđer i seme nisu dovoljni za uzgoj, ali uprkos ugradjenoj prskalici još nema informacija o tome koja količina vode je potrebna da bi proizvodnja povrća bila ovako brza. Ipak, veći problem je što još uvek nema reči ni o kvalitetu i hranljivosti ovako dobijenog povrća. Možda jer bi to moglo ugroziti prodaju. Kako god, mašina funkcioniše. Ona osigurava proizvodnju hrane uz minimalan napor, vreme i sredstva (osim onih uloženih u samu mašinu), te i mogućnost prehrane za neke nepoželjne, nepredviđene okolnosti. A na kraju, svakako je i most ka nekom još većem i potpunijem, neverovatnom pronalasku.

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari su zatroveni.