понедељак, 12. септембар. 2011. 13:09

globalno zagrevanjeUN upiru prstom na krave i ovce okrivljujući ih za globalno zagrevanje veće od onog koje zadaje celokupan saobraćaj. Smanjenje podrigivanja životinja rešenje je koje se traži kako u genetici tako i u ishrani stoke.

Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim Nacijama, objavila je izveštaj u kome se navodi da je stoka (sa udelom od 18%) odgovorna za veću količinu tzv. stakleničkih gasova nego što je proizvode sva prevozna sredstva zajedno. Kako UN u ovu računicu uvrštava i zagađenja koja su posredno vezana za stoku (ishranu, čuvanje pa i transport), ovo poljoprivredni sektor stavlja odmah iza industrijskog po količini emitovanih gasova koji vode globalnom zagrevanju.

“Metan je gas koji vodi do klimatskih promena, a one utiču na globalno zagrevanje. Kada stoka vari unetu hranu, stomačne bakterije proizvode pomenuti gas koji je 23 puta veći zagrejavač atmosfere od ugljen dioksida”, objašnjava Frenk Mitlehner, američki specijalista za kvalitet vazduha.

Ali, dok bi većina pomislila da je glavni krivac za globalno zagrevanje zadnji deo krave, 95% gasova ipak stiže sa druge strane; prilikom podrigivanja životinja. I iako krave (sa godišnjim prosekom od oko 90kg gasa po grlu) proizvode veću količinu metana, čak dve trećine od ukupnog broja “emitera” jesu australijske ovce. Onda nije slučajno što baš australijski naučnici pokušavaju da ulaganjem u projekat vredan 40 miliona dolara, proizvedu rasu ovaca koja će manje podrigivati.

Ukrštanjem, promenom mikroba u želucu i alternativnom ishranom, težiće se smanjenju podrigivanja od oko 40%.

Ceo postupak podrazumeva testiranje oko 700 ovaca iz 20 različitih genetskih linija, koje će nakon što se najedu redovno biti odvođene u kabine, na praćenje i testiranje njihovog podrigivanja. Ukoliko ovi pokušaji budu uspešni, pažnja naučnika biće posvećena i kravama.

Međutim, farmeri iz Vermonta tvrde da su genetskim promenama i ishranom u kojoj su pre svega kukuruz i soju zamenili lanenim semenom i lucerkom, već za 20 odsto smanjili štetne uticaje svojih domaćih životinja, a osim toga dobili i više kvalitetnijeg mleka.

A osim što je od skora otkriveno da i suplement na bazi origana služi ovoj svrsi, u prodaji već postoji i specijalna ražena trava (sa višim nivoom šećera) za ishranu stoke. Ona je lakša za varenje, što uopšteno umanjuje količinu problematičnih bakterija u organizmu stoke i povećava produktivnost. Slično poboljšanje čeka i detelinu.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.