понедељак, 10. октобар. 2011. 22:10

organska poljoprivredna proizvodnjaKada je u pitanju organska poljoprivreda često se misli o neminovnosti velikih ulaganja. Takođe se sa nevericom prima mogućnost ostvarenja jednakih pa čak i većih prinosa po hektaru  u odnosu na konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju (onu u kojoj se koriste veštačka đubriva, pesticidi  odnosno veštački preparati opasni po zdravlje, genetski modifikovano seme  i slično).

“Malo ulaganje – veliko znanje” pravilo je koje podrazumeva organska poljoprivreda, ističu u Međunarodnoj federaciji pokreta ekološke poljoprivrede (IFOAM). Da je tako, može da potvrdi Bio-farma Mamužić, kod Subotice, farma jednog od najuspešnijih organskih poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruje veće prinose korišćenjem ovog principa u proizvodnji.

Iako je organska poljoprivreda i ekonomski opravdana, organski proizvođači, potrošači i njeni zagovornici na prvo mesto postavljaju svesnost o značaju ekološke proizvodnje. Organska poljoprivreda i njen razvoj idu pod ruku i sa razvojem novog pravca medicine- “Integrativnom medicinom” koja podrazumeva kombinaciju kod nas tzv. alternativne sa savremenom medicinom, jer se proizvodi dobijeni organskom proizvodnjom mogu koristiti u lečenju raznih pa i najtežih oboljenja.

Izvršavanjem projekta udruženja “Terras” iz Subotice, koordinator Goran Obradov i udruženje “Priroda”za regiju Zrenjanina, organizovali su obimnu edukaciju stanovništva i omogućili dostupnim značajne informacije kada je u pitanju organska poljoprivreda, što je rezultovalo prijavama za organski sertifikat. Velika povoljnost ove godine jeste to što je prijava i mogućnost za dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju bila besplatna za sve poljoprivredne proizvođače.

U zrenjaninskoj regiji prijavljeno je 15 poljoprivrednih proizvođača. Dalibor Kurjak iz Aradca i Milan Đorđević iz Ečke prijavili se u oblasti ratarstva i stočarstva. Benke Laslo iz Mužije, Radlinski Andrija i Bakoš Jožef iz Zrenjanina prijavili su se za oblast povrtarstva, Gombar Ištvan iz Lukinog Sela za oblast ratarstva a njegov komšija Balanji Tibor za obe. U oblasti pčelarstva prijavljen je Srboljub Stojić. Njihove prijave će pregledati organizacija “Organic control system “ iz Subotice akreditovana od strane Ministarstva za  poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije, koja će izvršiti kontrolu parcela i farmi.

Sem regije Zrenjanina, u projektu “Terras”-a iz Subotice, u saradnji sa  DP “Poljoprivredna stanica Ruma“ imenovana je za kordinatora  za regiju Rume dipl. agr. voćarstva Sanda Klještanović.  Zahvaljujući upornom radu kordinatora, sa ove  regije prijave za sertifikaciju podneli su Devernja Petar iz Karloviča, za oblast lekovitog bilja i povrtarstva, Jović Dragan iz Rume za oblast lekovitog bilja i kozarstva, Mujkanović Nurdin iz Iriga za oblast voćarstva, njegov sugrađanin Dragan Jančić za  uzgoj šitake pečuraka i Majkić Milan za iz Nove Pazove za pčelarstvo i voćarstvo.

Prijave ovih poljoprivrednih proizvođača izvršene su u toku aprila i maja meseca ove godine. Po izvršenoj kontroli nadležna inspekcija donećeorganska-poljoprivreda odluku o izdavanju dozvole (markice) za ulazak u period konverzije odnosno prelazni period koji je potreban da bi proizvodnja ili  proizvod poneo naziv “organski “. Dužina prelaznih perioda razlikuje se u zavisnosti od oblasti organske poljoprivredne proizvodnje o kojoj je reč.

“U svetu je organska proizvodnja sve cenjeniji vid poljoprivredne proizvodnje, a njen godišnji rast u Evropi iznosi 30%. Što se tiče stanja kod nas,  posle nemilih scena i događaja među rukovodećim strukturama države u prvoj polovini godine, ovi  moderno orjentisani poljoprivredni proizvođači sa pravom nestrpljivo očekuju veću finansijsku  pomoć od strane republike, pokrajine i lokalnih samouprava” smatra gospodin Goran Obradov.

I ostali zagovornici organske proizvodnje kod nas očekuju napredak u ovoj oblasti i mišljenja su da bi razvoj organske poljoprivredne proizvodnje mogao biti strateški cilj mnogih opštinskih jedinica u Srbiji.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari (1)

 

  1. […] „Organska poljoprivreda je proizvodni sistem koji unapređuje i promoviše zdrav agro-ekosistem, uključujući biodiverzitet, biološke cikluse i zemljišnu biološku aktivnost što se postiže korišćenjem, gde je to moguće, poljoprivrednih, bioloških i mehaničkih metoda, a ne sintetičkih materijala“. (FAO Codex Alimentarius, 1999.) […]