понедељак, 10. октобар. 2011. 22:10

uljana-repicaU uslovima kada je početni razvoj uljane repice vrlo intenzivan, postoji opasnost da usev uđe previše razvijen u zimski period. Ovo se dešava kada imamo dugu, toplu jesen, sa dovoljnom količinom padavina, a setva je izvedena na vreme (najkasnije do 10 septembra). Ulazak previše razvijenog useva u period prezimljavanja može imati za  posledicu značajno proređivanje sklopa usled izmrzavanja, a to u krajnjem slučaju rezultira značajnim gubitkom u prinosu. Treba znati da je optimalno razvijen usev za prezimljavanje onaj kada se uljana repica nalazi u fazi 6-8 listova.

Jedna od tehnoloških mera da se uljana repica zadrži u ovoj optimalnoj fazi jeste primena retardanata porasta. Kada je u pitanju uljana repica za ovu svrhu, uobičajena je primena fungicida iz grupe triazola, a naročito dobre rezultate pokazali su preparati na bazi tebukonazola (preparat ORIUS 25 EW).

ORIUS 25 EW u ovoj fazi razvoja uljane repice ispoljava depresivno delovanje na biljke, usporava brzi razvoj i na taj način povećava otpornost na izmrzavanje. Osim toga,  obzirom da je reč o fungicidu, sprečava  pojavu ranih infekcija prouzrokovača bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) koja može takođe značajno da smanji broj biljaka tokom prezimljavanja, kao i prouzrokovača lisne pegavosti i truleži korenovog vrata (Phoma lingam) pošto rane jesenje infekcije dovode do nagomilavanja infektivnog potencijala za prolećni period.

Pravi momenta za primenu fungicida ORIUS 25 EW kada je u pitanju uljana repica pada najčešće tokom oktobra meseca, kada usev ima 4-8 razvijenih listova. Uobičajena doza primene iznosi 0.75-1 lit/ha uz upotrebu 200-300 litara vode. ORIUS 25 EW se po potrebi može  kombinovati sa insekticidima za suzbijanje repičine lisne ose.

Koristeći fungicid ORIUS 25 EW kao redovnu tehnološku meru, postižemo kontrolu nad prekomernim razvojem useva uljane repice koji ulazi u period prezimljavanja. Na taj način obezbeđujemo optimalan sklop kao i njegovu zaštitu od izmrzavanja i prouzrokovača bolesti, što se na kraju ogleda u povećanom prinosu a samim tim i povećanom finansijskom efektu proizvodnje.

Nije na odmet  napomenuti da se fungicid  ORIUS 25 EW nalazi  na listi dozvoljenih preparata EU za primenu u integralnoj proizvodnji.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.