петак, 16. септембар. 2011. 00:09

pojilice-za-zivinuZa postizanje najboljih rezultata kod uzgoja živine, vrlo je važno da obezbedite svežu i čistu pitku vodu. Kako biste to postigli, morate imati na raspolaganju pouzdani sistem za napajanje. Ne sme biti zagađen i mora biti lako dostupan za piće, bez obzira na vrstu i kategoriju živine.

Izbor pravog sistema napajanja zavisi od vrste peradi koju je potrebno snabdeti vodom, područja primene, situacije u živinarniku i o zahteva odgajivača. Postoji velik broj proizvođača i trgovaca opreme za gajenje živine. Većina njih proizvodi i opremu za napajanje ili preporučuje određeni tip opreme tj. određenog proizvođača. Najčešće govore o integrisanoj tehnologiji i proizvodnim rezultatima čije ostvarenje zavisi o doslednom poštovanju projekta. Nije lako odabrati pravi odnos između cene i kvaliteta. Zato je uvek dobro konsultovati nezavisnog stručnjaka, jer pare je lakše uštedeti nego zaraditi.

Koja oprema za napajanje će se koristiti u živinarniku, u prvom redu zavisi od vrste i kategorije živine. Ako je u pitanju tov brojlera , najčešće je u pitanju podni uzgoj na dubokoj prostirci. Zahtev koji se postavlja pred opremu je ravnomerna distribucija vode pilićima koji brzo rastu, bez kvašenja prostirke, bez kapanja. Ovaj zahtev u stanju je ispuniti samo kvalitetna oprema izrađena od prvorazrednih materijala, nerđajućeg prohroma i plastičnih masa. Potrebno je da je podesiva po visini, laka za rukovanje i održavanje higijene. Pritisci koji se javljaju u sistemu obično ne prelaze 2 bara, a konstantnost je potrebna da ne bi bilo kapanja. U tu svrhu često se koriste regulatori pritiska.

Postavljanje sistema za napajanje moguće je na principu vešanja ili kao stojeći nosači podesivi po visini. Ukoliko se postavlja vešanjem, onda se obično koriste sajle i koloture za kontinuirano podešavanje po visini, Napajanje sistema najčešće je izvedeno fleksibilnim ili spiralnim crevom. Cevi na koje se montiraju nipli mogu biti okruglog ili danas sve češće kvadratnog preseka sa zaobljenim ivicama. Razlog tome leži u činjenici da je na kvadratnom preseku lakše obezbediti dihtovanje prilikom zamene niple. Često se iznad cevi s niplima postavlja i zategnuta žica koja treba da spreči živinu da sedi na opremi za napajanje kao na grani, što predstavlja njihov prirodni instinkt. Prečnik cevi je najčešće između ½ i ¾ cola ili ako je u pitanju kvadratni presek, oko 22 milimetra.

Sastavni delovi opreme su znači cevi, nipli, konstrukcija za kačenje ili oslanjanje, regulatori pritiska, razni tipovi spojnica, savitljiva creva kao i fi lteri za vodu i medikatori koji se sastoje od dozatora i kontejnera sa lekom. Dozatori se razlikuju po stepenu preciznosti doziranja medikamenata i obično su grupisani u 3 do 4 kategorije ovisno o rasponu podešavanja dozepojilice za živinu ( npr. od 0,2 do 2,5%) itd. Razni delovi sistema za napajanje kod proizvođača su obično označeni kataloškim brojevima, i ukupna cena predstavlja zbir svih elemenata ugrađenih u sistem. Svaki proizvođač daje svoju preporuku o broju brojlera po jednoj nipl pojilici, a taj broj se kreće od 12 do 25 brojlera po nipli. Tako npr. Big Dutchman za svoj model nazvan Top nippla preporučuje 20 – 25 brojlera po nipli, a za model Sani star 12-15 brojlera po nipli. Ovaj broj naravno s uzrastom opada, pa za matično jato iznosi 10 jedinki po niplu, a za patke i do 8 jedinki po niplu. Slični sistemi za napajanje živine koriste se i u drugim načinima držanja, kao što je npr. kavezni.

Higijenska nippla bez posudice za kapanje

Izrađena je od visoko kvalitetnih materijala – pri protoku od 50-55 ml/min odlikuje se higijenom s ciljem uzgoja zdravije peradi. To se postiže efikasnim i funkcionalnopouzdanim ventilom. Voda se raspoređuje prema potražnji, bez izlivanja ili prosipanja vode tako da se sedlo navari na kvadratnu cev nipple s utičnom nipplom. To znači da unutrašnja utičnica i mehanizam za učvršćivanje osiguravaju maksimalnu higijenu unutar živinarnika i ne stvara zamke ili slepa creva za taloženje prljavštine. Obe nipple imaju protok od 80-95 ml/min, te zato snabdevaju i težu perad s dovoljnom količinom vode i u vrućim danima. Jednoruka posudica za kapanje ostavlja prostirku suvom a ne sprečava perad u uzimanju vode. Nippla se može aktivirati bez problema čak i od strane jednodnevnih pilića.

Za korištenje u živinarnicima za nesilice i matična jata, fi rma Big dutchman također nudi 50 ml i 100 ml navojne nipple. Te nipple mogu se aktivirati samo vertikalno, te se time izbegava prosipanje vode. Okvirne preporuke za razne kategorije živine za neke tipove nippla

1. Top nippla i Top nippla orange pojilice za živinu

Korištenje maksimalno 300 nippla po regulatoru pritiska. Preporučeni broj jedinki po nipplu:

Brojleri 20 – 25 jedinki po nipplu

Mlade kokoši (do 1,5 kg) 10 – 16 jedinki po nipplu.

Matično jato brojlera (0 – 18 nedelja) 10 jedinki po nipplu.

Patke (do 3,5 kg) 8 – 12 jedinki po nipplu.

2. SaniStar pojilice za živinu

Korištenje maksimalno 450 nippla po regulatoru pritiska.

Preporučeni broj jedinki po nipplu:

Brojleri 12 – 15 jedinki po nipplu.

3. Okrugle pojilice za živinu

Preporučeni broj jedinki po okrugloj pojilici

Ćurke 2 do 25 kg 80 – 120

Ćurke 0 do 12 kg 80 – 100

Brojleri matična jata i nesilice 100 – 150

Brojleri 100 – 150

uzgoj živineJednodnevni pilići 300

Broj jedinki po okrugloj pojilici mora se umanjiti proporcionalno s težim pticama i vrućoj klimi.

Opšte preporuke

Za brojlere preporučujemo da se po jedna linija za napajanje instalira za 2,5 do 3,5 m širine živinarnika. Generalno bi trebala biti instalirana barem jedna linija za napajanje više od broja linija za hranjenje. Za nesilice i matična jata brojlera preporučujemo da se po jedna linija za napajanje instalira za 5 do 7 m širine peradarnika.

U ovom tekstu smo dali neke opšte informacije o opremi i sistemima napajanja za najčešće gajene vrste živine.

Nebojša Margetić, dipl. ing

 

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari (5)

 

 1. […] koriste se automatske viseće plastične pojilice zvonastog oblik, oko 60 u tovilištu. Obično se pojilice za živinu postavljaju u dva reda, kako bi bile što pristupačnije ćurićima. Potrošnja vode po grlu u […]

 2. […] Pojilice za živinu se mogu praviti od metala i plastike. Deo pojilice, gde se nalazi plovak, mora se zaštititi tako da ne bi patke mogle da pomeraju plovak. U starosti od 21 dana ishranu vršimo peletiranim fi nišerom. Sa tom vrstom hrane se do završetka tova. Moraju se obezbediti hranilice u obliku valova. Hranilice dužine 2 metra, sa mogućnošću ishrane sa obe strane, obezbeđuju potrebe u hrani za 500 komada pataka. Hranilica se može izraditi od metala i drveta. Mora biti uvek puna hrane, a pre utovara pataka na 6 sati hranilice i hrana se ukljanjaju iz objekta. […]

 3. Adrijan каже:

  zanima me gde ja mogu da kupim ove automatske pojilice za kokoske i pilice ??????

 4. nenad каже:

  trebaju mi sabirci za vodu u kaveznoj opremi koka nosilja plasticni moji propali oprema novosadska kopija salmeta pozdrav

 5. slavisa каже:

  I mene ovo zanima Adrijane…