уторак, 23. август. 2011. 18:08

zootehnaVoćari su već davno ubrali i predali plodove sa svojih voćnjaka, a sad im pristižu i finansijski “plodovi” svoga rada. To znači da treba napraviti planove kako najpametnije uložiti ta sredstva. Većina voćara jedva čeka ovaj trenutak pa da dođe do mašina, koje su im neophodne i bez kojih su se toliko namučili u prošloj sezoni.

Predstavićemo vam familiju traktorskih bočnih rotofreza za okopavanje “u redu” voćnjaka, vinograda, kupinjaka i svega što se sadi u redovima i špalirima, koje proizvodi Zootehna iz Prokuplja. Prokuplje je centar oblasti u kojoj je nastala oblačinska višnja (Oblačina je udaljena trinaest kilometara od Prokuplja), pa je, logično da Toplica bude region u kome je najveći broj zasada višnje u Srbiji. Najviše zasada, ali i najviše muka oko obrade tih silnih voćnjaka. Zato su mnogi voćari tražili da dobiju mašinu, koja bi bila bolja od postojećih rešenja na tržištu i po mogućnosti jeftinija.

Već na prvi pogled postaje jasno da bi mašina bila znatno jeftinija ako bi se izbegla primena hidrauličkog mehanizma za zaobilaženje stabala, koji je primenjen kod svih svetskih rešenja. Nakon dve godine traženja rešenja, ispitivanja i analize sila na svim mogućim poznatim rešenjima radnih organa na mašinama za okopavanje zemljišta, došlo se do zaključka da jedino radni organ sa vertikalnom osom rotacije može da “vuče” unapred kada bi se upotrebio određeni broj motičica, koji bi se po obodu postavio pod određenim uglom.

Takvo radno kolo, koje “vuče unapred”, u kombinaciji sa jednim distantnim točkom sa gumenim obodom, preko koga bi stablo samo otklanjalo radno kolo, daje jedno kompletno rešenje za zaobilaženje stabala u redu, koje ne sadrži nikakve hidrauličke komponente u sebi i koje bi prepolovilo cenu ovakvih mašina”.

Nagrađen prototip

Ubrzo je u Zootehna proizvodnji napravljen prototip, koji je potvrdio sva očekivanja, pa je čak pokazao i nekoliko vrlo značajnih prednosti u odnosu na postojeća rešenja, bazirana isključivo na radnim kolima sa horizontalnom osom rotacije. Ova mašina je već u svojoj prvoj godini postojanja dobila zlatnu medalju na sajmu inovacija “Tesla fest” 2004. godine u Novom Sadu i odmah je zaštićena patentom kod našeg Zavoda za intelektualnu svojinu.

Prednosti radnog kola sa vertikalnom osom rotacije su sledeće:

• čupa korov sa korenom, otresa zemlju sa njega i ostavlja ga na površini da se osuši;

• ne prave “taban”, pa posle obrade to zemljište, ne treba obrađivati podrivačem, što predstavlja dodatni trošak;

• motičice tangencijalno ulaze u zahvat sa zemljištem i rad agregata je miran, prijatan za rukovaoca;

• vertikalno radno kolo čupa ekstremno visok korov i ostavlja ga iza sebe bez zastoja i namotavanja;

• radnom kolu sa horizontalnom osom svaki kamen u zemljištu, veći od pesnice, stvara velike probleme i dovodi u opasnost vitalne, skupe delove mašine, dok Zootehna radno kolo bez problema zaobilazi kamenje veličine srednje lubenice;

• za istu širinu i dubinu zahvata, Zootehna mašine angažuju dva do ti puta manju snagu (oko 8 kW umesto 20 kW, koliko zahtevaju sve druge), rade na oko 900 obrtaja u minuti na radilici pri radnoj brzinu, pa sve to rezultira u oko tri puta manjoj potrošnji goriva za istu obrađenu površinu;

• freza može da ravna “bankinu” kad motor radi na oko 1500 obrtaja u minuti i,

• ono što je najvažnije, ovo Zootehnino rešenje je omogućilo da se napravi vrlo široka lepeza mašina za razne uslove i različite zasade, za koje do sada nisu postojale nikakve mašine.

Više varijanti ove mašine

Prva kategorija mašina Roto TJ je familija zglobnih rotofrezera namenjena traktorima iznad 33 (kW) za rastojanja između redova veća od 2,4 (m) i dubinu zahvata od 10 (cm). Izrađuju se u varijantama sa 2, 3, 4 ili 5 diskova, a svaki disk obrađuje po 40 do 50 (cm) širok pojas. Za voćnjake u kojima su svuda ista međuredna rastojanja nudi se varijanta sa dve mašine u jednoj – i leva i desna, tako da ta mašina u jednom prolazu obradi čitav voćarstvomeđured.

Još je interesantnija varijanta ovih mašina, koju sve više preporučuju voćarski stručnjaci, mašina koja istovremeno okopava i pojas ispod krošnji i kosi pojas između redova, gde ide traktor.

Vrlo je bitno okopavati zonu u kojoj je korenov sistem, a oblast između redova, gde prolaze mašine nije neophodno okopavati, ali je zato dobro kositi ga da bi uvek moglo da se uđe sa atomizerom u voćnjak i izvrši prskanje, pošto je prskanje vezano za uske vremenske periode. Ova mašina se izvodi u varijanti sa 2 i 3 radna diska i sa translatornim kosama od 130 i 160 (cm). Ovo je jedinstveno jedinstveno i originalno rešenje.

Takođe je za naše malinare interesantna familija «lakih» mašina Roto TJL za špalirne zasade maline, ribizle, pitome borovnice. Sledeća familija mašina Roto ZJ je namenjena za zglobne i male traktore snaga od 20 do 30 (kW) («Tomo Vinković » i sl.) i za razmak između redova iznad 1,2 (m). Nude se u varijanti sa 2 i 3 diska i u varijanti leva+desna. Naravno, tu je i «laka» familija Roto ZJL za maline i ostale špalirne zasade. Zbog svih prednosti koje su pokazala radna kola sa vertikalnom osom, ponuđene su i traktorske voćarske freze za međuredno okopavanje Roto TB sa 5 diskova, donekle slične rotodrljačama, ukupne širine zahvata 160 ili 200 (cm) i dubine zahvata 10 (cm), kao i mašine za predsetvenu pripremu u ratarstvu Roto TBH sa dubinom zahvata od 20 (cm), kao i odgovarajuće varijante za zglobne i male taktore Roto ZB i Roto ZBH sa tri diska i širine zahvata od 120 i 150 (cm).

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari su zatroveni.