понедељак, 10. октобар. 2011. 22:10

ambrozijaU kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma održan je okrugli sto na temu „Borba protiv ambrozije“ u organizaciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici AP Vojvodina, načelnici upravnih okruga, predsednici opština i poljoprivrednih stanica  kao i pripadnici nevladinih organizacija “Ekološki pokret” iz Vrbasa i “Pokret gorana grada Novog Sada”.

Direktor Uprave za zaštitu bilja, Miroslav Vujović, predstavio je dosadašnje rezultate Uprave, na polju suzbijanja ove najpoznatije i najopasnije alergene biljke na svetu, i predložio smernice za neophodnu sihronizovanu zajedničku akciju.

Dr Sava Vrbničanin sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i mr Goran Malidža iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu predstavili su sažete trogodišnje rezultate kartiranja korovskih vrsta na teritoriji Srbije, sa bazom podataka o rasprostranjenosti ambrozije. Oni su prisutne upoznali i sa izgledom i karakteristikama ove korovske vrste, načinima prepoznavanja kao i merama njenog suzbijanja.

Dr Dušica Jarić, specijalista za plućne bolesti iz Novog Sada održala je predavanje o „Negativnom uticaju ambrozije na zdravlje ljudi“. Ona je iznela porazne statističke podatke koji govore da trećina čovečanstva ima neku od alergijskih bolesti a da je polen ambrozije uzročnik više od polovine alergijskih inhalatornih oboljenja. Kao simptome, dr Jarić je navela kijanje više od 10 puta uzastopno, svrab u nosu i grlu, vodeni iscedak iz nosa, peckanje suzenje očiju, konjuktivitis, otežano disanje i upalu disajnih puteva.ambrozija suzbijanje

U diskusiji koja je usledila zaključeno je da država mora da donese jasnu i kvalitetnu strategiju prema ovom problemu sa konkretnim dugoročnim merama borbe. Takođe je neophodno donošenje pravne regulative a pre svega uspostavljanje saradnje između republičkih i pokrajinskih organa kao i organa lokalne samouprave. 

Ambrozija greškom stigla iz Amerike

Ambrozija cveta od početka jula do kraja oktobra, a njen polen, vazdušnim strujama može da se prenese na više od 100 kilometara. Javlja se kao korov u usevima ali se najbolje razvija na golom ne zaraslom zemljištu kao što su zapuštene bašte, međe, dvorišta, gradilišta, zemljište kraj puteva, pruga i nasipa. Ambrozija se može se suzbijati biološki-putem insekata i fitopatogenih gljiva, podsticanjem razvoja drugih biljaka, hemijskim preparatima kao i mehanički- redovnim održavanjem površina. Ambrozija je inače u Evropu stigla greškom, zajedno sa semenom lucerke još 1936. godine, a u Srbiji je prvi put konstatovana 1952. godine. Kod nas je ambrozija zastupljena najviše u Vojvodini odnosno Panonskoj niziji, gde su izmerene i najviše koncentracije polena ambrozije u Evropi.

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (Nema glasova)

Komentari su zatroveni.