среда, 3. август. 2011. 16:08

Crvene kalifornijske gliste ili crveni kalifornijski hibridi stvoreni su na Univerzitetu Države Kalifornija tokom procesa hibridizacije različitih vrsta glista 1956. godine. Ovaj hibrid ubrzava nastanak biomase i eksploataciju podloge. Kalifornijske gliste služe kao obradiva «jedinica» organskog otpada. U 24 sata jedna tona glista može obraditi jednu tonu otpada pretvarajući ga u koristan bio humus koji se upotrebljava kao veštačko đubrivo u biodinamičnoj poljoprivredi. Kalifornijske gliste mogu proizvesti 18-26 generacija godišnje. U natkrivenim područjima čak i do 500 generacija za razliku od lokalnih glista koje mogu proizvesti tek 4-6 generacija godišnje.

Tokom 50-tih godina gajenje glista u industrijske svrhe kako bi se dobilo korisno i ekološki sigurno veštačko đubrivo bilo je popularno u SAD, Kanadi, Japanu i drugim državama. Proces obrade organskog otpada upotrebom glista nazvan je vermikultivacija, dok je dobijen proizvod bio biohumus. Najvažnija karakteristika ove biotehnologije bila je mogućnost glista da obrade veliku količinu organskog otpada:

– izmet svih vrsta životinja

– organski talozi

– otpad industrije za preradu hrane organskog porijekla.

Metoda vermikultivacije ima važnu ulogu u rešavanju ekoloških problema vezanih za smanjenje zagađenja.

Opšte karakteristike crvene kalifornijske gliste :

1. Boja joj je tamno crvenakalifornijske gliste

2. Diše kroz kožu

3. Duga je 6-8 centimetara, 3-5 milimetra široka i teži oko 1,4 grama

4. Ne podnosi sunčevu svetlost; izložena sunčevoj svetlosti uginuće u roku nekoliko minuta.

5. Živi u proseku 4-5 godina i može proizvesti, pod određenim uslovima, do 1.300 novih crva godišnje.

6. Crvene kalifornijske gliste u isto vreme jedu i prave tunele, ostavljajući za sobom teren koji je nađubren mnogo bolje nego bilo kojim veštačkim đubrivom.

7. Iscedak kalifornijske gliste ima pet puta više nitrogena, sedam puta više fosfora, 5 puta više kalijuma, dva puta više kalcijuma nego originalni organski materijal.

Crvene kalifornijske gliste se mogu uzgajati na bilo kom mestu uz maksimalnu temperaturu od 40 stepeni Celzijusa. Ove gliste, na temperature između 14 i 27 stepena Celzijusa, dostižu maksimalni kapacitet reprodukcije. Kada je temperatura ispod 7 stepeni Celzijusa, gliste će prestati da se razmnožavaju, ali će i dalje proizvoditi humus u manjim količinama. Odrasli teže oko jednog grama i proizvode dnevno jedan gram humusa, znači pojedu isto onoliko koliko teže, što vermikulturu čini vrlo zanimljivom. Da biste ih izvadili iz humusa koji su proizveli dovoljno ih je ostaviti dan-dva bez nove hrane, a potom staviti novu hranu pored. Tražeći novu hranu, kalifornijske gliste će se brzo prebaciti na to mesto (50 posto njih će biti tamo za samo nekoliko sati). Međutim, mlade gliste će još ostati na starom mestu I treba sačekati 30-tak dana da se i one prebace na novo mesto.

Ukoliko samo želite da prodajete gliste, stavite novu hranu pored i pokupite ih sledeći dan. Tako ćete ostaviti male gliste i nekoliko odraslih da nastave produkciju na istom mestu. Vermikultura je biznis u ekspanziji i, u bliskoj budućnosti, biće nezamenjiv za poljoprivredu.

U nekim mestima u svetu veća je potražnja za glistama i humusom nego što ih ima u ponudi. Jedini način da se povrati plodnost u izrazito eksploatisanoj zemlji jeste uz pomoć humusa koji su proizvele gliste. Zemlja koja se više ne može obraditi će biti čak plodnija nego ikad, uz 100-postototno organsko đubrivo – humus glista. Osim toga, možete ih uzgajati da proizvode humus samo za vašu upotrebu ili se baviti prodajom.

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari su zatroveni.