уторак, 23. август. 2011. 18:08

organsko đubrivoKompost, koji nastaje mikrobiološkim razlaganjem različitih organskih materija, koristi se kao organsko đubrivo , deo zemljišnih smeša ili za nastiranje zemljišta. Priprema se u odvojenom delu bašte, zaklonjenom od vetra i u senci, na zemljištu u drvenim ili žičanim sanducima, korpama ili komposteru.

Mehanički komposteri od plastike, metala ili drveta, sve su korišćeniji u svetu. Ono što to omogućava jeste jednostavnost za rukovanje, uprkos kojoj je vreme kompostiranja skraćeno na dve-tri nedelje. Otpaci se jednostavno ubacuju u bubanj i mešaju ručicom nekoliko puta dnevno. Izrađuju se u različitim zapreminama, oblicima i bojama, a osim mehaničkih, postoje i komposter na solarni pogon i termokomposter u koji se ubacuje iseckana organska masa i dodaje svež stajnjak ili posebna smeša mikroorganizama. Na taj način, organsko đubrivo se može proizvoditi tokom cele godine.

Inače, prilikom pravljenja komposta u domaćinstvu treba biti obazriv jer ovo organsko đubrivo , ako se nepravilno pripremi, biljkama može naneti više štete nego koristi. Naime, kompost dobijen na ovaj način najčešće potiče od baštenskih biljaka, pa ne treba koristiti bolesne i korovske biljke koje imaju seme; ono se teško uništava uobičajenim načinom kompostiranja, jer izdrži temperaturu 60-70 stepeni.

Ocena: 5,00 od 1 glasova 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Komentari (1)

 

  1. […] sertifikata za organsku proizvodnju nužno podrazumeva organsko đubrivo i kompost a kako ova proizvodnja beleži brz rast poslednjih godina, kompost je danas izuzetno […]